Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump till poliser: Var inte för snälla när ni griper brottslingar

Donald Trump kritiseras av högt uppsatta poliser. Foto: FRANK FRANKLIN II / AP TT NYHETSBYRÅN
15-åriga Nisa Mickens och 16-åriga Kayla Cuevas mördades i Brentwood, New York, av medlemmar av MS-13. Foto: CLAUDIA TORRENS / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump träffade en grupp polischefer under fredagen för att diskutera det växande gängvåldet i USA.

Presidentens råd:

– När ni kastar in de här brottslingarna i polisbilen, se till att ni inte gör det varsamt. Var inte för snälla, sade Donald Trump enligt Wall Street Journal.

Mötet ägde rum i Brentwood, New York, för att diskutera det växande hotet från MS-13, ett kriminellt nätverk av gatugäng. Enligt myndigheterna har nätverket medlemmar i flera amerikanska delstater för att inte tala om tiotusentals medlemmar i El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Guatemala och Honduras. USA:s justitieminister Jeff Sessions besöker just nu El Salvador för att försöka öka internationell samverkan mot det kriminella nätverket. Trump har tidigare kallat medlemmar av MS-13 för ”djur” och skrivit på Twitter om kampen mot MS-13.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/890642377131515904?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.foxnews.com%2Fus%2F2017%2F07%2F28%2Fwhat-is-ms-13-violent-gang-trump-vowed-to-target.html

– MS-13 utför chockerande våldsdåd som macheteattacker och gängvåldtäkter, säger Robert Hur på amerikanska justitiedepartementet.

Det amerikanska inrikessäkerhetsdepartementet har gripit över 3 000 medlemmar av MS-13 bara i år.

Donald Trump hade ett eget råd till polischeferna som närvarade:

– När ni kastar in de här brottslingarna i polisbilen, se till att ni inte gör det varsamt. Var inte för snälla, sade Trump.

Han lovade också att ge polisen sitt fulla stöd i kampen mot gängvåldet:

– Vi är på er sida till 100 procent, sade Donald Trump.

VAD ÄR MS-13?

MS-13, eller Mara Salvatrucha som det också kallas, är ett kriminellt nätverk av gatugäng som startades i Los Angeles under 1980-talet.

Siffran 13 kommer från antalet sekunder som man blir slagen när man går med i gänget.

Nätverkets motto är “mata, viola, controla” (döda, våldta, kontrollera).

”Det är olämpligt av honom”

Trumps uttalanden möttes av kritik från högt uppsatta poliser.

– Det är olämpligt av honom att yttra den typen av kommentarer. Poliser är väl medvetna om när de har tillåtelse att använda våld och när de inte har det. Det är oacceptabelt att spöa upp gripna, sade Darrel Stephens, ledare för Major Cities Chiefs Association som representerar polischefer från 69 distrikt.

Även William Johnson, ledare för National Association of Police Organizations, var kritisk.

– Poliser kommer inte att låta sig påverkas av den här typen av uttalanden. De kommer att fortsätta utföra sitt arbete under den största disciplin, sade William Johnson.