Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump bröt mot reglerna under banketten med drottningen

Donald Trump och drottning Elizabeth.
Foto: DOUG MILLS / AP TT NYHETSBYRÅN
Melania Trump och prins Charles i täten.
Foto: VICTORIA JONES / AP TT NYHETSBYRÅN
Melania Trump, drottning Elizabeth, Donald Trump, prins Charles och hertiginnan av Cornwall i samband med att Trump välkomnas till Storbritannien.
Foto: STEPHEN LOCK / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Donald och Melania Trump fick ett pampigt mottagande.
Foto: TOBY MELVILLE / AP TT NYHETSBYRÅN
Banketten kommer att hållas på Buckingham Palace.
Foto: SPLASHNEWS.COM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TT NYHETSBYRÅN

Under måndagskvällen har USA:s president Donald Trump för första gången närvarat vid en bankett som drottning Elizabeths II gäst. 

Efter ett tacktal bröt president mot kungahusets etikettsregler då han placerade en hand på drottningens rygg skriver Daily Mail.  

För att fira starten av Donald Trumps tre dagar långa statsbesök i Storbritannien ställde drottning Elizabeth II till med en stor kunglig bankett. Tillsammans med sin fru, och USA:s första dam, anlände presidenten till festen i egenskap av drottningens gäst. 

Banketten ägde rum i balsalen i Buckingham Palace i London. Runt 170 gäster var inbjudna, alla med kulturella, diplomatiska eller ekonomiska kopplingar till USA, skriver The Sun.  

Höll tal

Under kvällen höll både drottning Elizabeth och president Donald Trump tal för att tacka varandra för en lång vänskap länderna emellan. 

– Vår gemensamma värdegrund och intressen kommer att fortsätta ena oss. Vi firar i kväll en allians som försäkrat både säkerhet och välstånd för våra invånare i årtionden och som kommer fortsätta så i många år, sa drottning Elizabeth under sitt tal skriver SVT

Därefter lyfte hedersgästen Donald Trump sitt glas och utbringade en skål. 

– för den eviga vänskapen mellan våra invånare, våra nationers vitalitet och för drottningen. 

Vidare skriver Daily Mail att Trump ska sagt att drottningen är ”personifieringen” av den ”värdighet och patriotism som slår i varje britts hjärta”. 

Bröt mot kungahusets etikett 

Festen omgärdas av hårda regler kring det brittiska kungahusets regler för vett och etikett. Kort efter sitt tal skriver Daily Mail att president Trump bröt mot reglerna genom att för en kort stund placera sin hand på drottningens rygg.

Traditionsenligt ska drottningen under inga omständigheter röras under banketten men sägs ha tagit den vänskapliga gesten med ro.

Tidigare har drottningen kritiserats för att vara ”otrevlig” mot sin gäst då hon under Barack Obamas statsbesök 2011 vägrade att besvara en skål förrän musiken hade tystnat skriver SVT

Tre dagar för bordsdukning på Buckingham Palace

Det är inget litet maskineri som ligger bakom kvällens storslagna fest. Enligt tidningen The Sun påbörjades förberedelserna inför banketten redan för ett halvår sen, och bara att duka bordet uppges ta tre dagar.

På bordet ska det funnits omsorgsfullt vikta servetter, väl utarbetade blomsterarrangemang, kandelabrar, ovärderliga tallrikar och sex glas för varje gäst:

Till vatten, champagne, rödvin och vitvin, dessertvin samt portvin.

Det är också noga med avstånd, enligt The Sun måste det vara exakt 18 tum mellan varje dukning. Det ska också vara samma avstånd mellan det hästskoformade bordet och varje stol, och mellan bordets kant och varje glas.

Alkoholen som serveras vid banketten köps in av regeringen.

The Sun skriver vidare att 19 stationer satts upp runt bordet som rymmer gästerna, där varje station har en bemanning på fyra personer som bland annat häller upp vin. Serveringen sker efter detaljerade diagram.

Drottning Elizabeth bordsgranne med Donald Trump

Drottningen lämnade inget åt slumpen och inspekterade personligen bordsdukningen inför banketten.

När det väl var dags för banketten ställdes alla medlemmar i kungafamiljen upp på rad för att personligen presenteras för Trump och hans fru Melania. Därefter ska presidentparet och drottningen formellt hälsat på var och en av de övriga gästerna, innan drottning Elizabeth och Donald Trump sida vid sida gått in i balsalen. Där de också satt bredvid varandra.

En stråkorkester ackompanjerade middagen. Det hela avslutas när tolv säckpipeblåsare träder in i rummet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.