Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mays ilska mot Donald Trump: ”Oacceptabelt”

Alexandria Ocasio-Cortez.Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Ilhan Omar.Foto: NICK WAGNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JAMES MARSH/BPI/SHUTTERSTOCK / JAMES MARSH/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Donald Trump har gått till attack mot flera kvinnliga demokratiska kongressledamöter på sin Twitter.

Presidenten uttrycker sig rasistiskt och ifrågasätter att kvinnorna ska ha fötts i USA.

”Varför åker de inte tillbaka och hjälper till att fixa de nedgångna brottsutsatta platserna de kom ifrån”, skriver Donald Trump på Twitter.

Storbritanniens premiärminister Theresa May kallar utspelet för ”oacceptabelt”.

Donald Trumps utspel riktas mot en kongressgrupp med demokratiska kvinnor som har varit öppet kritiska mot presidentens immigrationspolitik. Under den gångna veckan valde gruppen att fördöma situationen vid Mexiko-gränsen, där situationen i flyktinglägren rapporteras bli allt mer ohållbar.

Men USA:s presidents svar på kritiken var att ifrågasätta kvinnornas härkomst, något som CNN rapporterat. 

I ett flertal inlägg på Twitter skriver han att kvinnorna i stället för att kritisera USA:s politik borde åka tillbaka till länderna där de är födda.

Donald Trump skriver också att regeringarna i de länder som kvinnorna påstås komma ifrån är ”de sämsta, mest korrupta och odugliga i hela världen”.

Varför åker de inte tillbaka och hjälper till att fixa de nedgångna brottsutsatta platserna de kom ifrån. Sedan kan de komma tillbaka och visa hur det ska göras”, skriver Donald Trump på Twitter.

 Ocasio-Cortez: Jag är född i USA

Presidenten tydliggör inte exakt vilka demokratiska kongresskvinnor som attacken riktas mot. Gruppen består bland annat av kongressledamöterna Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ilhan Omar och Ayanna Pressley. Av dem är såväl Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib och Ayanna Pressley födda i USA. Ilhan Omar föddes i Somalia men flyttade till USA med sin familj som 12-åring.

De var snabba på att bemöta presidentens kritik via sina Twitter-konton.

”Det är så här rasism ser ut. Vi är vad demokrati ser ut som. Och vi kommer inte att åka någonstans. Förutom tillbaka till DC för att kämpa för familjerna som du marginaliserar och fientliggör varje dag”, skriver Ayanna Pressley på sin Twitter. 

”Du är arg för att du inte kan begripa ett Amerika som inkluderar oss. Du förlitar dig på ett skrämt Amerika som du kan plundra”, skriver Alexandria Ocasio-Cortez på Twitter. 

”Som kongressledamot är USA det enda landet jag svär ed till”, skriver Ilhan Omar på Twitter.

Theresa May: ”Oacceptabelt”

Donald Trumps ord har fått stor uppmärksamhet.

Hillary Clinton, som förlorade mot Donald Trump i presidentvalet 2016 har också uttalat sig om presidentens tweet.

”De är från Amerika, och du har rätt om en sak: just nu är deras regering en fullständig, total katastrof”, skriver Hillary Clinton på Twitter. 

Även representanthusets talman, Nancy Pelosi, kritiserar utspelet för att vara främlingsfientligt på sin Twitter. 

Under eftermiddagen kommer också reaktioner från internationella ledare. Storbritanniens premiärminister Theresa May kallar den amerikanska presidentens agerande för ”oacceptabelt”, skriver AFP.

– Språket som använts är helt oacceptabelt, säger Theresa May via sin talesperson enligt nyhetsbyrån.

Donald Trump: ”Sorgligt”

Donald Trump har besvarat kritiken genom ytterligare inlägg på Twitter:  

”Så sorgligt att se demokraterna stå upp för personer som talar så illa om vårt land och som dessutom hatar Israel med ohämmad passion,” skriver presidenten.

Han avfärdar kommentarerna om att uttalandet skulle ha varit rasistiskt och hävdar att kvinnorna inte ska få stå oemotsagda.

”Deras äckliga språk och de många hemska saker de säger om USA måste ifrågasättas”, skriver Donald Trump.

Här är demokraterna som utmanar Trump.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.