Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Donald Trump terrorklassar Islamiska revolutionsgardet

Donald Trump meddelar att USA ska klassa Islamiska revolutionsgardet som en terrororganisation. Foto: YURI GRIPAS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det är första gången som USA klassificerar ett annat lands militär som en terroristorganisation. Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP TT NYHETSBYRÅN

Islamiska revolutionsgardet ska klassificeras som en terrororganisation, skriver  AFP. 

Det är första gången som USA klassificerar ett annat lands militär som en terroristorganisation.

Timmar senare svarade Iran som nu klassar USA som en stat som understödjer terrorism, rapporterar statlig media. 

Den iranska militärorganisationen Islamiska revolutionsgardet skapades 1979 efter revolutionen i Iran. 

Organisationen är både en halvmilitär styrka och underrättelsetjänst men som har växt till att bli ett affärsimperium med stort inflytande i Iran. 

Nu ska organisationen klassificeras som en en ”utländsk terrororganisation”, meddelar USA:s president Donald Trump enligt AFP. 

Trump: USA terrorklassar Islamiska revolutionsgardet

Det är första gången som USA klassificerar ett annat lands militär som en terroristorganisation. Beskedet hyllas av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, skriver AFP. 

– Tack för att du lyssnat på ytterligare en önskan från mig, vilket är ett intresse för båda våra länder och regioner, säger han i ett uttalande nyhetsbyrån.

Rapporterna om dagens besked framkom redan i helgen – med uppgifterna om att Iran kommer kontra med att terrorklassa USA:s militär, skriver Reuters. 

Timmar efter Donald Trumps besked rapporterade statlig media att Iran också svarade – och nu klassar USA som stat som understödjer terrorism, skriver AFP. 

Experten: Iran begränsas och isoleras

Beskedet innebär att Iran kommer begränsas och isoleras. Det säger Mike Winnerstig på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. 

– Om man terrorstämplar en del av en annan stat som terrororganisation säger man att den är kriminell. Då får man fler verktyg att använda mot staten, säger han till TT. 

Enligt The Wall Street Journal ska både Pentagon och CIA ha varit skeptiska till förslagen med hänvisning till säkerhetsriskerna som det utgör för de amerikanska styrkorna. 

https://twitter.com/AFP/status/1115257029893996545