I natt svensk tid höll Trump ett långt tal inför sina supportrar i Kentucky. Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅNI natt svensk tid höll Trump ett långt tal inför sina supportrar i Kentucky. Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅN
I natt svensk tid höll Trump ett långt tal inför sina supportrar i Kentucky. Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅN
Trump sa inte ett ord om att FBI utreder kopplingarna mellan hans valkampanj och Ryssland. Foto: Jeremy Hogan / POLARIS/IBL POLARISTrump sa inte ett ord om att FBI utreder kopplingarna mellan hans valkampanj och Ryssland. Foto: Jeremy Hogan / POLARIS/IBL POLARIS
Trump sa inte ett ord om att FBI utreder kopplingarna mellan hans valkampanj och Ryssland. Foto: Jeremy Hogan / POLARIS/IBL POLARIS

Trump teg om
FBI:s utredning

Publicerad

WASHINGTON. President Trump mötte i natt väljarna i Kentucky.

Han upprepade sina vallöften – men sa inte ett ord om att FBI utreder kopplingarna mellan hans valkampanj och Ryssland.

FBI bekräftade i går att de utreder om det finns kopplingar mellan Donald Trumps valkampanj och Ryssland. Under samma utfrågning sa FBI-chefen James Comey att inget stöder Trumps påståenden om att Obama avlyssnade honom.

Trots det vägrar Trump och Vita huset att backa från presidentens påståenden.

I natt svensk tid höll Trump ett långt tal inför sina supportrar i Kentucky – utan att kommentera gårdagens viktiga nyhetshändelser med ett enda ord.

Trump till motattack på Twitter

Tidigare på dagen hade Donald Trump som väntat reagerat på James Comeys uttalanden genom att twittra från sitt privata konto. Han vände på frågan och undrade vilka kopplingar Hillary Clintons kampanj haft med Ryssland.

– Och är det sant att demokraterna inte skulle släppa in FBI, undrade han.

 

 

Vita husets presschef Sean Spicer sa också att det inte finns några bevis för att ”Trump och Ryssland är i maskopi”.

 

 

Från presidentens officiella Twitterkonto twittrades också att NSA och FBI uppgett för kongressen att Ryssland inte hade något inflytande på valprocessen. Det var en tolkning som genast blev ifrågasatt eftersom just den frågan specifikt gällde röstfusk på lokal nivå i vissa namngivna delstater.

Washington Post dömde ut både det påståenden och flera andra i sin faktagranskning som fullständigt vilseledande.

Trump teg om FBI-chefen Comeys uttalanden

När det så var dags för Trump att gå upp på scenen i Louisville, Kentucky, förväntade sig många att han skulle utveckla sitt resonemang och kommentera FBI-chefens besked.

 

 

Istället tog Donald Trump tillfället i akt att skoja om basket och upprepade sina mest populära vallöften från kampanjen.

– Vi kommer att bygga en stor, stor gränsmur, sa han till publikens jubel.

Han tillade sedan att han redan fått in många bud.

– Så många budgivare! Vi kommer få muren till rätt pris, lovade han.

Tidigare har han sagt att Mexiko kommer att betala för muren på ett eller annat sätt.

Trump påstod också att den illegala invandringen längst den södra gränsen redan minskat med 61 procent sedan han blev president ”innan han ens satt igång”.

Trump: Medierna ljuger om Obamacare

Liksom tidigare lovade Trump att deportera kriminella som befinner sig i landet olagligt. Det var också den grupp illegala invandrare som president Obamas hade stort fokus på under sina år i Vita huset. Ett annat ämne var terrorism. Trump nämnde Frankrike, Tyskland och Belgien som varnande exempel när han pratade om hur gränserna måste säkras.

– Vi måste använda vårt sunda förnuft, sa han.

Först mot slutet av talet handlade det som utlovat om hur republikanerna ska ersätt den omtvistade sjukvårdsreformen Obamacare . Samtidigt attackerade Trump medierna och sa att det hade gått lättare om de slutade mörka och ”berättade sanningen om mardrömmen Obamacare”.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag