Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump talade om "Nambia" – men menade Namibia

Trump nämnde "Nambia" två gånger i talet. Problemet var bara att ett land med det namnet inte existerar.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Vita huset gick senare ut med ett pressmeddelande som visar att Trump talade om Namibia.
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Donald Trump hyllade hälsosystemet i "Nambia" i ett tal med afrikanska ledare i FN.

Det fanns bara ett problem.

Landet heter Namibia.

I ett tal med afrikanska ledare i FN på onsdagen hyllade USA:s president Donald Trump hälsosystemet i "Nambia", vilket Wall Street Journal uppmärksammade först. 

– I Guinea och Nigeria kämpade ni med ett skrämmande Ebola-utbrott, sa Trump och fortsatte senare med att nämna "Nambia":

– Nambias hälsosystem är alltmer självförsörjande.

Talade om "Nambia" två gånger

Donald Trump nämnde "Nambia" två gånger i sitt tal när han menade Namibia, vilket framgår av Vita husets pressmeddelande med talet.

På plats vid talet fanns ledare från bland annat Ghana, Namibia och Uganda.

I talet syftade Donald Trump på att Namibia lyckades undvika det Ebolautbrott som för några år sedan spreds i regionen. Landet uppgraderade då sitt hälsosystem för att avvärja en spridning av den fruktade sjukdomen.

Ebolautbrottet skördade tusentals liv

Vid Ebolautbrottet 2014 till 2016 rapporterade FN:s världshälsoorganisation in 28 603 fall och 11 301 dödsfall i utbrottet. I mars förra året ansågs Guinea, Liberia och Sierra Leone ha lyckats stoppa smittspridningen kopplad till utbrottet och att man hade god kapacitet att hantera eventuella nya utbrott.

Ebola är en av världens mest smittsamma sjukdomar. Viruset, som också kallas blödarsjukan, överförs via kroppsvätskor som blod, svett och avföring. Den smittade personen insjuknar snabbt i influensaliknande symptom som hög feber, huvudvärk och muskelsmärtor. Mellan 50 och 90 procent av de smittade dör av kraftiga inre blödningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.