Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump stryper bistånd till ”Nordliga triangeln”

Donald Trump menar att det är de centralamerikanska länderna skälva som ligger bakom migrantkaravanerna till USA. Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Migrantkaravan från Centralamerika på väg till det amerikanska konsulatet i Tijuana, Mexiko, som de vill behandlar deras asylansökningar snabbare. Foto: MOISES CASTILLO / AP TT NYHETSBYRÅN

I fredags anklagade president Donald Trump den ”Nordliga triangeln”, El Salvador, Honduras och Guatemala för att organisera migrantkaravaner till USA. 

Under lördagen meddelar Utrikesdepartementet att biståndet till de centralamerikanska länderna avslutas. 

– Vi betalade dem väldigt mycket pengar. Och vi betalar dem inte längre. Eftersom de inte har gjort ett dugg för oss, sa Trump under fredagen. 

De senaste dagarna har inneburit en intensiv händelseutveckling för USA:s politik gentemot länderna i den Nordliga triangeln. 

Först slöt länderna ett avtal – nu avbryts biståndet

Under fredagen meddelade USA:s departement för inrikessäkerhet, Homeland Security, att de slutit en ”historisk” överenskommelse med representanter för de centralamerikanska länderna: El Salvador, Honduras och Guatemala, rapporterar nyhetssajten The Hill

Överenskommelsen gick ut på att länderna gick med på att ta strid mot människosmuggling, trafficking, och de kriminella som jobbar över gränserna och förvärrar krisen. Länderna hade även gått med på att stärka gränsbevakningen för att hindra migration över det normala. 

Donald Trump: ”De ligger bakom karavanerna”

Fast Donald Trump verkar inte ge mycket för avtalet. 

– Vi betalade dem väldigt mycket pengar. Och vi betalar dem inte längre. Eftersom de inte har gjort ett dugg för oss. De ligger bakom karavanerna, sa Donald Trump, enligt CNN. 

Och under lördagen meddelar det amerikanska utrikesdepartementet att de stoppar biståndet till länderna på order av president Trump. 

– Vi kommer att behandla detta i kongressen som en del av den här processen, säger en talesperson för utrikesdepartementet i en kommentar till The Hill