Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump ställer in hemligt möte med talibanerna

Talibanledare var på väg till förhandlingar i USA.
Donald Trump ställer in ett hemligt möte med talibanerna. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT
En amerikansk soldat dödades i attacken i Kabul i torsdags. Foto: RAHMAT GUL / AP/ TT
Sammanlagt tolv personer dog i attacken i Kabul i torsdags. Foto: RAHMAT GUL / AP/ TT

Donald Trump ställer in ett hemligt möte på Camp David med talibanledare. 

Trump avbryter också förhandlingarna med talibanerna. Det skriver presidenten på Twitter.

På söndagseftermiddagen svarade Talibanerna. 

”USA kommer skadas värre än någon annan på de inställda samtalen”, säger talespersonen Zabihullah Mujahid i ett uttalande enligt AFP.

Enligt president Donald Trump skulle talibanledarna och Afghanistans president Ashraf Ghani flyga till USA på lördagskvällen för ett hemligt möte på Camp David i Maryland under söndagen.

Men mindre än ett dygn innan de skulle träffas meddelar presidenten på Twitter att mötet är inställt – och att förhandlingarna om USA:s trupptillbakadragande avbryts.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1170469618177236992

Amerikansk soldat dog i självmordsattack

Orsaken är enligt Trump den självmordsattack i Kabul i torsdags som dödade en amerikansk och en rumänsk soldat samt minst tio andra personer. 

Elis A. Barreto Ortiz dödades i självmordsattacken i Kabul i torsdags. Foto: AP / TT

”Om de inte ens kan gå med på vapenstillestånd under den här kritiska perioden kommer de inte att klara av att förhandla fram ett meningsfullt avtal ändå”, skriver Donald Trump.

”Hur många decennier till är de villiga att slåss?”

Det är ännu oklart om Donald Trump menar att samtalen helt är över eller om de bara är satta på paus. 

På söndagseftermiddagen kom talibanerna med ett svar: 

”USA kommer skadas värre än någon annan på de inställda mötena”. 

Det säger talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid, enligt AFP, och menar att beslutet kommer leda till ytterligare förlorade människoliv och tillgångar i konflikten.

USA och talibanerna var nära en överenskommelse

Tidigare i veckan kom det fram att USA och talibanerna var nära att nå en överenskommelse om ett amerikanskt trupptillbakadragande från Afghanistan.  

– I princip är vi överens. Vi har nått en överenskommelse, men det är inte helt klart innan den amerikanska presidenten också godkänt det, sa det amerikanska sändebudet Zalmay Khalilzad i måndags.

Avtalet hade inneburit att USA skulle börja med att dra tillbaka 5 400 av sina 14 000 soldater i Afghanistan senast 135 dagar efter att avtalet undertecknats. Resterande trupper skulle sedan plockas hem, undan för undan.

Flera attacker sedan avtalet togs fram

Trump har varit under tryck från såväl den afghanska regeringen som kongressen och flera personer inom den egna administrationen som inte litar på talibanerna och tycker att det är för tidigt att dra tillbaka trupperna.

Sedan Khalilzades uttalande har talibanerna genomfört två blodiga attacker – den i torsdags och en på måndagen, samma dag som Kalilzade meddelade att avtalet var klart. Trump menar att talibanernas attacker är ett sätt att sätta press inför slutförhandlingarna. 

”Vilken typ av människor dödar så många bara för att, till synes, stärka sin egen förhandlingsposition?”, frågar han sig på Twitter.

Talibanledare var på väg till förhandlingar i USA.