Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps stabschef avgår efter maktkampen

Vita husets stabschef Reince Priebus får sparken.Foto: DOULIERY OLIVIER/ABACA USA / DOULIERY OLIVIER/ABACA USA STELLA PICTURES
Foto: NEWSDAY/TNS/ABACA / NEWSDAY/TNS/ABACA STELLA PICTURES
John Kelly tar över.Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Preibus har kritiserats av nye kommunikationschefen Anthony Scaramucci som kallade Priebus "paranoid och schizofren"Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Huvuden fortsätter rulla i Vita huset. Den senaste att gå är stabschefen Reince Priebus. 

Den tidigare ledaren för det republikanska partiet var en av de högst uppsatta etablissemangspolitikerna i Donald Trumps administration. 

Men han kritiserades öppet de senaste veckorna, bland annat av Trumps kontroversielle nya kommunikationschef Anthony Scaramucci som kallade Priebus "paranoid och schizofren". 

John F Kelly, en fyrstjärnig general från USA:s inrikessäkerhetsdepartement, tar över rollen som stabschef.

Stabschef har traditionellt varit en av de mäktigaste rollerna i Vita huset.

Vanligtvis har personen ansvar för att se till att regeringsarbetet flyter på smidigt och bestämmer vem som får träda in i ovala rummet och träffa presidenten. 

Men Donald Trump har haft en annorlunda syn på hur Vita husets bör skötas, och har till stor del ignorerat sin stabschef Reince Priebus. 

Den tidigare ledaren för det republikanska partiet har varit en mäktig figur i amerikansk politik, men ansågs inte av Trump kunna leva upp till den högt uppsatta rollen i Vita huset. 

Nu avgår Reince Priebus – och hans tid som stabschef blir därmed den kortaste i amerikansk historia. 

Byts ut av general

Enligt New York Times ansåg Donald Trump inte att Reince Priebus var stark nog för sin position och hade pratat om att istället ta in ”en general”. Han valde John F Kelly, en fyrstjärnig general som på senare tid har arbetat för inrikessäkerhetsdepartementet. 

Enligt tidningen har Priebus aldrig lyckats vinna presidentens fulla förtroende.

Donald Trump meddelade sitt beslut på Twitter:

”Jag är glad över att kunna informera er om att jag har utsett John F Kelly till Vita husets stabschef. Han är en stor amerikan och en utmärkt ledare. John har också gjort ett spektakulärt jobb på inrikessäkerhetsdepartementet, en riktig stjärna”, skrev USA:s president.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/891038014314598400https://twitter.com/realDonaldTrump/status/891039237319143424

Reince Priebus hade varit Vita husets stabschef sedan den 20 januari. Han förlorade sitt jobb bara timmar efter det att Trumps plan för sjukvårdsreform röstades ner i senaten. Det nya lagförslaget – känt som "skinny repeal" – handlade bland annat om att eliminera kravet på att alla amerikaner har sjukförsäkring. Men planen på att urholka den förre presidenten Barack Obamas sjukvårdslag gick i stöpet igen.

Donald Trump och John F Kelly.Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

DE HAR LÄMNAT SITT JOBB SEDAN TRUMP TILLTRÄDDE

20 januari. Donald Trump svär presidenteden.

30 januari. Trump sparkar tillförordnade justitieministern Sally Yates efter det att hon protesterar mot Donald Trumps inreseförbud.

13 februari. Säkerhetsrådgivaren Michael Flynn lämnar sitt jobb efter att det avslöjas att han har diskuterat USA:s sanktioner med ett ryskt sändebud.

2 mars. Justitieminister Jeff Sessions lämnar utredningen om den ryska inblandningen i det amerikanska valet med anledning av att han har suttit i enskilda möten med Rysslands ambassadör.

9 maj. FBI-chefen James Comey sparkas av Trump. 

30 maj. Vita husets kommunikationschef Mike Dubke lämnar sitt jobb.

6 juli. Walter Shaub, chef för byrån för regeringsetik, lämnar sitt jobb.

20 juli. Mark Corallo, talesperson för advokatteamet som försvarar Trump angående utredningen om Ryssland, lämnar sitt jobb.

21 juli. Presssekretaren Sean Spicer lämnar sitt jobb i protest mot att Anthony Scaramucci ersätter Dubke.

25 juli. Vice pressekretaren Michael Short lämnar sitt jobb efter det att Scaramucci insinuerar att han snart kommer att få sparken.

28 juli. Stabschefen Reince Priebus ersätts av John F. Kelly från inrikessäkerhetsdepartementet.

Källa: Washington Post

Kallades för ”paranoid och schizofren” av kollega

Trump tackade senare Priebus på Twitter:

”Jag vill tacka Reince Priebus för hans tjänstgöring för landet. Vi åstadkom mycket tillsammans och jag är stolt över honom”, skrev Trump.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/891040645581873152

Dagen före hade Reince Priebus kallats för "paranoid och schizofren” av Vita husets nye kommunikationschef Anthony Scaramucci när han pratade med en reporter från tidningen New Yorker. Scaramucci gick så långt som att likna dem vid bibliska bröderna Kain och Abel vars rivalitet leder till att  den ene brodern slår ihjäl den andre.

– Han kommer att bli uppmanad till att avgå mycket snart, sade Scaramucci.

Scaramucci hade tidigare sagt att hans mål var att se till att Priebus skulle få sparken från sitt jobb. Vita husets pressekreterare Sean Spicer, som stod Priebus nära, sade upp sig i protest när Anthony Scaramucci fick posten som Vita husets kommunikationschef. 

Både Spicer och Priebus anser att Scaramucci saknar den politiska erfarenhet och organisationsförmåga som krävs för att kunna vara en effektiv kommunikationschef.

Reince Priebus intervjuades i natt av CNN:s Wolf Blitzer.Foto: CNN

Om anklagelserna: ”Det är löjligt”

Både Scaramucci och Priebus var ombord på Air Force One tillsammans med presidenten under fredagen – bara timmar senare kom beskedet att Priebus skulle avgå.

– Jag vill tacka presidenten för att han gav mig den här möjligheten. Jag kan inte tänka mig en bättre efterträdare än general Kelly, sade Priebus enligt ABC News.

I en intervju med CNN säger Priebus att han inte fick sparken utan lämnade in en avskedsansökan som presidenten godtog, men Priebus vägrade att kommentera Scaramuccis påhopp:

– Det är över, jag lägger det bakom mig, sade Priebus.

Han nekade dock till Scaramuccis anklagelser om att Priebus skulle ha läckt uppgifter.

– Det är löjligt, sade Priebus.

Han sade att hans största besvikelse var att republikanerna inte lyckades skrota Obamacare.

– Men jag tror inte att det är över än och jag kommer att göra allt jag kan för att hjälpa till, sade Priebus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.