Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Explosivt PM skapar politisk storm i USA

Donald Trump talar med reportrar om det omstridda, nu släppta dokumentet.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.
Foto: DOULIERY OLIVIER/ABACA / STELLA PICTURES

FBI anklagas för smutsiga metoder och politisk partiskhet i en kontroversiell rapport som president Donald Trump offentliggjorde på fredagen. 

Dokumentet, som röjer tidigare hemliga uppgifter om underrättelsetjänstens metoder i Rysslandsutredningen, har lett till en politisk storm i USA. 

Bland annat anklagas FBI för att ha använt en brittisk ex-spion som källa för att kunna övervaka en tidigare politisk rådgivare till Trump. 

På fredagen gav Donald Trump grönt ljus för att häva sekretessen på ett kontroversiellt dokument som rönt stor uppmärksamhet de senaste dagarna. När sekretesstämpeln hävdes offentliggjorde republikaner i representanthuset dokumentet i kongressen.


LÄS MER: Vita huset i bråk med FBI - om omstritt dokument 


Det fyrasidiga dokumentet är en rapport som skrivits av republikanen och ordföranden i representanthusets underrättelseutskott, Devin Nunes. Han fick, tillsammans med en demokratisk politiker i samma utskott, tidigare en genomgång av FBI om hur deras arbete gått till under valkampanjen när de undersökte Trumps eventuella Rysslandskontakter. De skrev då var sin rapport om uppgifterna. I Nunes släppta dokument anklagas FBI för att ha varit partisk i sin utredning, och att man haft politiska syften mot Donald Trump. 

Samtidigt är demokratens dokument fortfarande säkerhetsklassat, och därmed inte offentligt. 

FBI anklagas för smutsiga metoder

I det släppta dokumentet riktas särskilt fokus på FBI:s förfrågningar om att övervaka Trumps tidigare politiske rådgivare Carter Page. Enligt dokumentet har man valt ut information för att medvetet vilseleda domaren att godkänna förfrågan.

I dokumentet skriver man att mycket av det underlag som gjorde att man kunde få godkännande av domaren att övervaka Page, var på grund av en politisk färgad dossier, sammanställd av FBI-källan Christopher Steele – som var finansierad av Hillary Clinton-kampanjen och demokraternas nationella kommitté, skriver Daily Mail

Dokumentet attackerar återkommande FBI för att ha använt Steele som källa. Steele har tidigare varit en Moskva-baserad chef för brittiska underrättelsetjänsten MI6. 


LÄS MER: Brittisk ex-spion förhörd om Trumps Rysslandskopplingar 


En stor del av dokumentet går åt till att såga FBI:s omdöme för att ha använt Steele-dossiern som en källa.

"Varken den initiala förfrågan i oktober 2016, eller någon av de senare versionerna, avslöjar eller refererar till DNC:s roll, Clinton-kampanjen, något parti eller någon kampanj alls i finansieringen av Steeles rapport, trots att ledningen av justitiedepartementet och FBI kände till det politiska ursprunget i Steele-dossiern.".


Den brittiska exspionen Christopher Steele attackeras i rapporten.
Foto: VICTORIA JONES / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump uppmanades att inte släppa dokumentet

Innehållet i dokumentet har vållat en stor debatt i USA de senaste dagarna. Många uppmanade tidigare presidenten att inte häva sekretessen på dokumentet – däribland demokratiska senatorer, justitiedepartementet och FBI-chefen Christopher Wray. 

Donald Trump kommenterade saken på Twitter under fredagen då han fördömde FBI med utgångspunkt i vad som framkommer i den släppta rapporten.

"De främsta ledarna och utredarna vid FBI och justitiedepartementet har politiserat den heliga utredningsprocessen till förmån för demokraterna, och emot republikanerna – något som skulle ha varit otänkbart för bara en kort tid sedan", skriver han.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/959389424806191104

I samband med att dokumentet offentliggjordes sa president Trump att vad som framkommit i rapporten är "en skam".

– Jag tycker att det är en skam, vad som pågår i vårt land. En massa människor borde skämmas över sig själva, och mer därtill. 

"Det kan du lista ut själv"

Offentliggörandet av dokumentet misstänkts nu trappa upp den hätska stämningen mellan underrättelsetjänsten och Vita huset ytterligare. Demokrater menar att man använder Nunes rapport för att både undergräva Rysslandsutredningen och underrättelsetjänstens förtroende. 

På onsdagen släppte FBI ett ovanligt offentligt uttalande där man uppgav att FBI är "allvarligt oroade" över att dokumentet saknar avgörande fakta, och att dokumentet enligt myndigheten målade en falsk bild över hur byrån samlade in information inför övervakningsansökan.

När Donald Trump på fredagen fick frågan om anklagelserna påverkar hans förtroende för nuvarande vice justitieminister Rod Rosentein, som övervakar Robert Muellers arbete med den pågående Rysslandsutredningen, svarade Trump följande:

– Det kan du lista ut själv. 

Här kan du läsa det tidigare hemligstämplade dokumentet i sin helhet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.