Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump skrotar Obamas skydd för papperslösa

Donald Trump har beslutat att skrota Obamas skydd för papperslösa som kommit till USA som barn. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter protesterar mot hävandet av migrantprogrammet. Foto: DAMIAN DOVARGANES / AP TT NYHETSBYRÅN

Obamas program för att skydda papperslösa migranter som kommit till USA som barn ska skrotas.

Donald Trump ger nu kongressen i USA sex månader för att ersätta programmet, enligt källor med insyn i frågan.

Hittills har nästan 800 000 personer skyddats från utvisning, enligt Reuters

Det så kallade DACA-programmet infördes av Obama-administrationen, med syftet att möjliggöra arbetstillstånd för personer som kommit olagligen till USA som barn.

Personerna som omfattas av programmet kallas också för "dreamers", eller "drömmare", och har gett lagligt arbetstillstånd för nästan 800 000 unga män och kvinnor som olagligen vistats i landet sedan ung ålder, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Många av personerna kommer från Syd- och Latinamerika och är en del av de cirka elva miljoner papperslösa som uppskattas vistas i USA. 

Trumps vallöfte: Utvisa alla papperslösa

Trump har som vallöfte sagt att han ska deportera allihop, men många amerikaner motsäger sig att utvisa unga migranter som tillbringat största delen av sitt liv i USA.

Beslutet att skrota programmet ska meddelas av Trump på tisdag, enligt källor med insyn i frågan, vilket tidningen Politico var först med att rapportera. Han väntas ge kongressen sex månader för att ta fram ett alternativt program som kan ersätta det befintliga.

Topprepublikaner vill behålla Obamas program

Programmet har stöttats av både demokrater och republikaner i USA. På fredagen uppmanade Paul Ryan, talesperson i representanthuset, Trump att inte skrota programmet – och fick stöd av andra högt uppsatta republikaner, skriver Reuters.

De som stöttar programmet menar att det skyddar personer som vuxit upp i USA och är välintegrerade i samhället, med få rötter i sitt gamla hemland. Motståndssidans främsta argument är att personerna tar arbeten från amerikanska medborgare.