Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump skriver under nya sanktioner mot Ryssland

Foto: YEKATERINA SHTUKINA / AP RIA NOVOSTI RUSSIAN GOVERNMENT
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Presidenterna Vladimir Putin, Ryssland, och Donald Trump, USA, utkämpar en diplomatisk strid, som nu trappas upp då Trump skrivet under ett lagförslag om nya sanktioner mot Ryssland. Foto: MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN

Läget mellan USA och Ryssland blir alltmer spänt.

USA:s president Donald Trump undertecknade på onsdagen lagförslag som innebär nya sanktioner mot Ryssland, rapporterar CNN.

Det har fått Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev att gå till hårt angrepp mot USA på sociala medier.

"Trump-administrationen har visat sin totala svaghet genom att lämna över makten till kongressen på det mest förödmjukande sätt", skriver Medvedev på Twitter.

Förbindelserna mellan stormakterna USA och Ryssland försvåras ytterligare då USA:s president Donald Trump gjorde verklighet av hoten att införa nya sanktioner mot Ryssland. Enligt Vita huset undertecknades de nödvändiga dokumenten och de lagförslag som kongressen tagit fram.

Förslaget om nya sanktioner mot Ryssland har kritiserats inom EU mycket på grund av att det påverkar enskilda europeiska länders handelsförbindelser med Ryssland.

Donald Trump kallar själv lagförslaget om sanktionerna för "väsentligt bristfälliga", enligt Reuters.

– Medan jag förespråkar tuffa metoder för att straffa och avskräcka aggressiva och destabiliserande beteende från Iran, Nordkorea, och Ryssland, så är lagförslaget väsentligt bristfälligt, säger Trump i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån.

– I sin hast att få i genom detta lagförslag inkluderade kongressen att antal bestämmelser som uppenbart inte är konstitutionella.

Kritiska röster i EU

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är en av de som har varnat för hur sanktionerna kan komma att påverka europeiska bolag.

Redan i fredags meddelade Vita huset att Donald Trump skulle skriva under förslaget om nya sanktioner, vilket fick Rysslands president Vladimir Putin att reagera starkt.

 

Läs mer: Ryssland utvisar 755 amerikanska diplomater 

 

Rysslands motaktion är att stoppa 755 amerikanska diplomater att fortsätta sina jobb i Ryssland. Senast i september ska de vara borta.

– Den här gången har jag beslutat att det är dags för oss att visa att vi inte avser att låta USA:s åtgärder förbli obesvarade, sa Rysslands president Vladimir Putin.

Majoriteten av de 755 berörda personerna är ryssar som är anställda av USA, skriver New York Times.

Anledningen till beslutet om nya sanktioner för att straffa Ryssland handlar både om den påstådda inblandningen i det amerikanska presidentvalet och om annekteringen av Krimhalvön och de fortsatta striderna i östra Ukraina, skriver New York Times.

Rysslands premiärminister svarade på USA:s nya ryssanktioner genom att kritisera USA på sociala medier:

https://twitter.com/MedvedevRussiaE/status/892847115281485824

Och på sin Facebooksida fördjupar Medvedev sin kritik mot Trump och den amerikanska regeringen.

https://www.facebook.com/Dmitry.Medvedev/posts/10154587161801851

Medvedev skriver bland annat: "USA-presidentens undertecknande av det nya paketet med sanktioner mot Ryssland kommer att få ett antal konsekvenser. För det första, det avslutar hoppet om att förbättra våra relationer till USA:s administration. För det andra, det är en förklaring till ett fullskaligt ekonomiskt krig mot Ryssland."