Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas hot mot Trump: ”Extremt frånstötande”

Magnus Falkehed intervjuar Leung ”Longhair” Kwok Hung • Prodemokratiska partiet stod för en jordskredsseger i lokalvalet.
Donald Trump.Foto: MICHELE EVE SANDBERG/SHUTTERSTOCK / MICHELE EVE SANDBERG/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Den amerikanska presidenten har skrivit under en ny lag som stöder demonstranterna i Hongkong. Foto: STEPHEN YANG / POLARIS POLARIS IMAGES

Donald Trump har skrivit under en ny lag som stöder demonstranterna i Hongkong.

Nu hotar Kina med ”starka motåtgärder”, rapporterar AFP. 

Expressen har tidigare rapporterat om flera mindre delsegrar för de som protesterar i Hongkong. Bland annat hur den amerikanska senaten för en vecka sen enhälligt röstade igenom möjligheten att vidta kraftiga, handelsrättsliga åtgärder mot de styrande i Hongkong i fall Kina skulle försöka slå ned protesterna med militär makt.

Lagen var dock tvungen att nå ända upp till president Donald Trump – och nu har den gjort det, skriver Vita huset i ett uttalande.

Han skrev under lagförslaget på onsdagen.

Svårt nå lösning mellan USA och Kina

Den nya lagen kallas ”S. 1838” och går ut på att stötta mänskliga rättigheter och demokrati i Hongkong. De som anses göra sig skyldiga till att kränka mänskliga rättigheter eller undergräva stadens självständighet riskerar att drabbas av sanktioner från USA:s sida.

USA måste också en gång om året utvärdera om Hongkong lever upp till sin särskilda handelsstatus, dessutom förbjuds försäljningen av tårgas. 

Kina fördömer lagen

Nu har reaktionen kommit från Peking. Enligt nyhetsbyrån AFP har det kinesiska utrikesministeriet hotat Trump med ”starka motåtgärder”. 

”Detta är extremt frånstötande och tyder på illvilliga intentioner”, skriver utrikesministeriet i uttalandet och säger sig vara ”djupt besvikna” på Trump. 

”Det här är att lägga sig i Hongkongs affärer.”

Chan ströp sin flickvän i svartsjukt raseri – nu är han fri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.