Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ordbråket i natt om den nedskjutne drönaren

USA har skjutit ner en drönare från Iran.
Här inträffade händelsen.Foto: EXPRESSEN
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif.Foto: HADI MIZBAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Donald Trump säger att det amerikanska krigsfartyget USS Boxer har skjutit ner en iransk drönare över Hormuzsundet.  

– USA förbehåller sig rätten att försvara vår personal, säger presidenten. 

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif slår tillbaka mot USA:s uppgifter.

Läget blir mer och mer spänt i området och oron för krig är stor. 

Enligt president Trump handlar nedskjutningen av den iranska drönaren om att USS Boxer behövde försvara sig och meddelar att drönaren ”förstördes omedelbart”. 

Jonathan Hoffman, talesperson för Pentagon, skriver i ett uttalande att ”Boxer” var på internationellt vatten och att drönaren kom så pass nära att den bedömdes som hotfull, skriver New York Times. 

– ”The Boxer” försvarade sig mot en iransk drönare som hade kommit väldigt nära och ignorerade flera varningar och hotade fartygets säkerhet, säger Trump enligt Bloomberg

Trump sa även att Iran utsatt USA för flera provokationer. 

– Det här är den senaste av många provokationer och fientliga handlingar från Iran mot fartyg på internationella vatten. USA förbehåller sig rätten att försvara vår personal, våra faciliteter och intressen, säger Trump.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1151948135868051457

Men Iran tillbakavisar Trumps uppgifter, rapporterar AFP. Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif menar att en drönare inte ens ska ha befunnit sig i området.

– Vi har ingen information om att vi skulle ha förlorat en drönare i dag, säger han.

Långvarig konflikt

Nyheten är ännu ett led i upptrappningen av den långvariga konflikten mellan USA och Iran. 

Konflikten blev än mer infekterad efter att Iran sköt ner en amerikansk drönare i slutet av juni i år. Enligt Iran hade drönaren kränkt iranskt luftrum, vilket USA har förnekat. 

I en artikel i The New York Times som publicerades i juni ska Donald Trump enligt anonyma källor ha beordrat anfall på militära anläggningar i Iran men dragit tillbaka ordern. 

Amerikanska medier har tidigare rapporterat att USA har genomfört cyberattacker mot Iran, men Mohammad Javad Azari Jahromi, Irans minister för informations- och kommunikationsteknologi, säger att attackerna har misslyckats. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.