Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trump sa nej till attacken – sedan såg han bilderna

Hundratusentals sörjer toppgeneralen Qassem Soleimanis död – Expressens Kassem Hamadé är på plats i Teheran och rapporterar.
Utrikesminister Mike Pompeo, president Donald Trump och försvarsminister Richard Spencer.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Den amerikanska ambassaden i Bagdad stormades på nyårsafton av ilskna, Iran-lojala demonstranter och milismän.
Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Donald Trump valde först att inte beordra en dödlig attack på iranske toppgeneralen Qassem Soleimani – men några dagar senare ändrade han sig.

Enligt New York Times var det tv-bilderna från stormningen av USA:s ambassad i Bagdad som fick presidenten att ändra sig. 

Qassem Soleimani var en av Irans mäktigaste män och ledare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka, Quds. Hans död har agerat startskott för en upptrappning i den redan infekterade konflikten mellan USA och Iran. 

Soleimani på väg från Bagdads internationella flygplats i en konvoj som träffades av tre amerikanska raketer. När 62-åringen var bekräftat död, twittrade Donald Trump ut en bild på en amerikansk flagga. 

Trump fattade beslut

New York Times har i en ny artikel redogjort för beslutsgången som ledde fram till den dödliga attacken på Soleimani. Startskottet kom 27 december, då en amerikan dödades och fyra skadades i en attack vid en irakisk militärbas nära Kirkuk. Men enligt New York Times valde Trump dagen därpå, den 28 december, att avstå från att attackera Soleimani direkt – trots att hans militära rådgivare la fram detta som ett möjligt alternativ. 

Trump ändrade sig dock, då han några dagar senare fick se tv-bilder på när den amerikanska ambassaden i Bagdad stormades på nyårsafton av ilskna, Iran-lojala demonstranter och milismän. 

Sent på torsdagen, amerikansk tid, fattade Trump beslutet att Soleimani skulle dödas.

”Högt uppsatta Pentagon-chefer blev chockade”, skriver New York Times. 

Planerna ifrågasattes

Beslutet blev inte okontroversiellt ens i Trumps administration. Man ifrågasatte om man kunde lita på uppgifterna som sa att Soleimani planerade en attack som skulle döda hundratals människor och som skulle riktas mot amerikanska medborgare i området. 

– Vi agerade för att stoppa ett krig, vi agerade inte för att starta ett, sa Donald Trump efter attacken. 

– Jag kan säga att president Trumps beslut har räddat amerikanska liv. Suleimani planerade en aktion, en större aktion som skulle ha riskerat dussintals, om inte hundratals, amerikanska liv. Den var nära förestående, sa den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo.

Men enligt New York Times fanns det åtminstone en högt uppsatt medarbetare till regeringen som ifrågasatte.

”Personen i fråga beskrev uppgifterna som tunna och sa att general Soleimanis attack inte var nära förestående, baserat på kommunikation mellan Ayatollah Ali Khameni och general Soleimani som USA tagit del av, som visade att ayatollan än så länge inte hade godkänt några planer på en attack framlagd av generalen”, skriver New York Times.

Nya hot från Iran

Esmail Ghaani, ersättare till den dödade Qassem Soleimani, har gjort ett uttalande i natt, svensk tid. I iransk statstelevision riktade han sig till USA – med ett hotfullt löfte om hur Soleimanis död ska vedergällas.

– Den allsmäktige Gud har lovat att få sin hämnd, och Gud är den store hämnaren. Åtgärder kommer definitivt att vidtas, säger Ghaani enligt nyhetsbyrån AP. 

DETTA HAR HÄNT

• 27 december dödas en amerikan och fyra skadades i en attack vid en irakisk militärbas nära Kirkuk. USA svarar med flera flyganfall – och den amerikanska ambassaden stormas av ilskna demonstranter på nyårsafton.

• Natten till 3 januari, svensk tid, meddelar Pentagon att man har dödat Qassem Soleimani, ledaren för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, i en raketattack mot Bagdads flygplats. I samma veva hävdar man att Soleimani legat bakom attacken 27 december.

• Donald Trump bekräftar attacken genom att twittra ut en bild på den amerikanska flaggan. 

• Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei och flera av hans medarbetare meddelar att man kommer att utkräva hämnd för Soleimanis död.

• Den 4 januari inträffar tre raketangrepp mot mål i och utanför Bagdad. Två av målen har amerikansk knytning, då USA:s ambassad ligger nära det enda, och det andra är en bas där USA har trupper utplacerade. Ingen dör i attacken.

• Den 5 januari hotar Donald Trump med ytterligare attacker mot Iran. 

I en intervju med CNN svarar Hossein Dehghan, militär rådgivare till Irans högste ledare, Ayatolla Ali Khameneis, att Iran är redo med militära attacker mot USA.

• Iran hotar även med att lämna kärnavtalet och att inte begränsa sin urananrikning om USA inte lyfter sanktionerna på Teheran.

• I Irak har parlamentet samtidigt röstat för att kräva att regeringen ska uppmana den USA-stödda koalitionen att dra sina trupper ur landet.

• På söndagskvällen kommer sedan ytterligare ett raketangrepp, där tre raketer slagit ner i Bagdads Gröna Zon.

Därefter hotar Donald Trump att svara attacker från Iran med en ”oproportionerlig motattack”

Trumps hot: ”Oproportionerlig attack”

Sex raketer slog på söndagen ner i Bagdad, tre av dem nära USA:s ambassad. Kort efter angreppen riktade Donald Trump nya hot mot Iran på Twitter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.