Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump rensar vidare i försvarsdepartementet

Försvarsministern får sparken av Trump
Mark Esper fick sparken som försvarsminister två dygn efter Trumps valförlust.
Foto: KEVIN DIETSCH / POOL / EPA / TT
Trump byter ut flera personer i försvarsdepartementet.
Foto: CHARLES DHARAPAK / AP/ TT

Försvarsminister Mark Esper fick sparken av Donald Trump.

Nu har ytterligare tre personer i försvarsdepartementet avgått eller fått sparken.

Samtliga har ersatts av ”lojalister”, uppger CNN.

Avskedandet av försvarsminister Mark Esper har följts av flera avgångar och avsked. På det dygn som gått sedan Esper tvingades bort har ytterligare tre civila tjänstemän fått lämna sina poster på försvarsdepartementet. Enligt CNN är oron nu stor i Pentagon över vad som pågår.

Förutom Esper har hans stabschef och toppchefer inom avdelningarna som har hand om strategiska beslut och underrättelser lämnat. Samtliga har ersatts av personer som anses som Trump-lojala. 

– Det verkar som att halshuggandet är över för den här gången, säger en källa inom departementet till CNN.

Esper fick sparken två dygn efter det att Joe Biden utropades som vinnare i presidentvalet – ett faktum som Trump som bekant vägrat acceptera. Nu växer oron för vad den förmodat kaotiska maktövergången kan leda till, när det gäller USA:s säkerhet. 

– Det här är läskigt, oroande. Det handlar om ett beteende värdigt en diktator, säger en källa till CNN.

Bland dem som fått nya roller inom departementet finns brigadgeneral Anthony Tata, som ska ta hand om pentagons strategiska beslut. Han har tidigare stått för såväl islamofobiska som konspiratoriska uttalanden, enligt Kfile. Bland annat har han hävdat att förra CIA-chefen John Brennan försökte avsätta och Trump och få honom mördad. 2018 sa han också att förre presidenten Barack Obama är en terroristledare som skadade USA mer och hjälpte muslimska länder mer än någon annan president i USA:s historia. 

– Det går inte att överdriva hur pass farlig utvecklingen är på försvarsdepartementet under en överlämningsperiod. Det här kan vara början på en process som går ut på att rensa ut hela departementet. Det borde vara skrämmande för alla amerikaner, säger ordföranden i representanthusets försvarsutskott, demokraten Adam Smith.Utrikesminister Mike Pompeos ord om valet

Utrikesministern: Det blir en smidig övergång till Trumps nästa mandatperiod

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.