Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump pressar guvernören att ändra på valresultatet

Bidens seger redan bekräftad – men Trump ger sig inte.
Trump ska hålla kampanjmöte i Georgia.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP/ TT
Trump och Georgias guvernör Brian Kemp hamnade i luven på varandra igen.
Foto: JOHN BAZEMORE / AP TT NYHETSBYRÅN
Trump kampanjar för Kelly Loeffler.
Foto: BRYNN ANDERSON / AP/ TT

Donald Trump pressar Georgias guvernör Brian Kemp att välta valresultatet i delstaten över ända, skriver Washington Post.

I ett samtal ska han den avgående presidenten ha pressat Kemp att extrainkalla kongressen för att utse elektorer som ska gå emot folkets vilja.

Bara timmar innan Donald Trump besökte Georgia för att kampanja för de två senatorerna Kelly Loeffler och David Perdue inledde han ett nytt bråk med delstatens guvernör, republikanen Brian Kemp. 

”Jag skulle snabbt och enkelt vinna Georgia om guvernör Brian Kemp eller statssekreteraren bara skulle tillåta en verifiering av underskrifterna. Det har inte gjorts och skulle visa stora avvikelser”, twittrade han. Återigen finns det ingen grund för påståendet om att det skulle finnas några avvikelser. 

Kemp svarade snabbt att han flera gånger uppmanat till en översyn av underskrifterna på poströsterna. Mer har han inte makt att göra. Och en sådan översyn, där man kontrollerar underskrifterna på kuverten och jämför med underskrifter i röstlängderna, skulle ändå inte kunna matchas med själva valsedlarna, då de separerats från kuverten med namn på.

https://twitter.com/BrianKempGA/status/1335278871630008324

Trump pressade Kemp i telefonsamtal

Kemp bekräftade också i sin tweet att han och presidenten haft ett telefonsamtal tidigare under dagen, vilket Washington Post tidigare hade berättat om. I samtalet ska Trump ha försökt pressa Kemp till att kalla in delstatskongressen för att förmå dem att välta valresultatet i Georgia, där Biden vann knappt, över ända och utse elektorer som ändå röstar på Trump. 

Källor till såväl CNN som Atlanta Journal-Constitution bekräftar att Trump försökt få Kemp att hjälpa till att stjäla Bidens seger.

https://twitter.com/bluestein/status/1335346140372463619

Oron hos republikanerna

Trump själv skriver på Twitter att han vill att Kemp kallar in delstatskongressen omedelbart. Exakt vad han vill med det berättar han inte.

Bråket, som Trump dessutom fortsatt via Twitter i flygplanet på väg till Georgia, är exakt vad republikanerna i delstaten varit oroliga för inför besöket. I en tweet skriver han – återigen helt utan fakta som grund – att han lätt hade vunnit såväl Arizona som Georgia om delstaternas respektive guvernörer hade varit på hans sida. ”De slåss hårdare emot oss än de radikala vänsterdemokraterna”, skriver han.

I sitt tal fortsatte sedan Trump sina angrepp på Kemp – och sina påhitt om hur han bestulits på valsegern i Georgia och i USA.

Trump: ”Om jag förlorade, då hade jag erkänt det”

Presidenten fortsätter hävda valfusk utan bevis.
◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.