Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump på väg öppna USA igen: ”Fatta ett beslut ”

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Donald Trump har en del att fundera på.Foto: CHRIS KLEPONIS / STELLA PICTURES/AVALON.RED B66
Manhattan i New York – en ödslig stadsdel.Foto: STEVEN WHITE / SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

USA:s president har ställts inför ett vägval.

Antingen kan Donald Trump försöka starta den amerikanska ekonomin tämligen omgående – eller fortsätta hålla landet stängt.

”Vi kan inte låta botemedlet vara värre än problemet självt”, twittrar Trump.

Samtidigt har landet sett sin enskilt dödligaste dag av viruset – med 460 nya dödsfall på tisdagen, enligt CNN.

Donald Trumps politiska rådgivare och dotter la ut video på Twitter.

Donald Trump överväger hur den amerikanska ekonomin ska sättas i gång efter den 15 dagar långa nedstängningen.    

 – Amerika kommer återigen och snart att vara öppet för affärer, säger han.    

USA:s president utfärdade riktlinjer för en vecka sedan med målet att stoppa spridningen av coronaviruset.  Men stoppet har fått den amerikanska ekonomin att gå kräftgång.            

”Vi kan inte låta botemedlet vara värre än problemet självt. I slutet av den här 15-dagarsperioden kommer vi att fatta ett beslut om vilken väg vi vill gå”, skriver Trump på Twitter.

Men det är en svår balansgång han måste gå. Att öppna upp USA igen kan innebära risk för en värre spridning av coronaviruset – och vid en vidare stängning kan arbetslösheten öka och att företag tvingas slå igen.

”Vi kan inte låta botemedlet vara värre än problemet självt”, twittrar USA:s president.

Stängningen har tvingat ner USA på knäna 

Stängningen av USA har fått den amerikanska ekonomin att gå kräftgång, och tecken på ökande arbetslöshet, fallande kurser och krisande företag har fått Trump – som gärna lyfter stigande börskurser i sin valrörelse – att oroa sig.

På tisdagen kunde han dock bli lugnare när börserna på Wall Street steg rejält.

Vid en presskonferens på måndagen i Vita huset utvecklade Trump sitt resonemang:

– Vi kommer inte att låta det här förvandlas till ett långvarigt finansiellt problem, sade han och la till att det rör sig om en rätt snar öppning.

– Vi pratar inte om månader.

Framför allt tror Trump att det går att öppna en del delstater med få fall. Han nämner Nebraska, Idaho och Iowa som exempel, samtidigt som åtgärder fortsatt kommer att krävas i exempelvis New York.

Beskeden strider rejält mot flera råd från den medicinska sidan. Läkare och folkhälsoexperter har nämligen uppmanat till social distansering, och att så många som möjligt ska hålla sig hemma.

– Det värsta för ekonomin vore att (människor) går tillbaka till arbetet och att vi ser en ökning av fall igen, säger Jeffrey Levi, en folkhälsoexpert vid George Washington University till Los Angeles Times.

Svartaste dagen hittills i USA

Dessutom är USA är på väg att bli ett nytt epicentrum för coronaviruset, fruktar Beth Rigby, talesperson för världshälsoorganisationen WHO. 

Accelerationen med nya fall sker mycket snabbt där för tillfället. Den senaste veckan har Europa varit centrum för smitthärden. Under det senast dygnet kom 85 procent av alla inrapporterade fall från Europa och USA. 

USA har på kort tid passerat flera europeiska länder och ligger nu på tredje plats globalt. På tisdagen rapporterades också fler dödsfall än någonsin hittills i landet. Bara under dagen bekräftades att 160 personer avlidit, enligt CNN.

Sammanlagt har nu 701 personer dött av covid-19 i landet, och omkring 52 869 personer har bekräftats smittade.

Den statliga katastrofmyndigheten Fema är i färd med att distribuera runt åtta miljoner andningsskydd till USA:s hårdast drabbade områden.

Enligt Trump skickas mycket av utrustningen till delstaterna Washington och New York.

Den statliga katastrofmyndigheten Fema är i färd med att distribuera runt åtta miljoner andningsskydd till USA:s hårdast drabbade områden.

Enligt Trump skickas mycket av utrustningen till delstaterna Washington och New York.

På tisdagskvällen, svensk tid, skrev AFP att Trump ska ha sagt: ”Jag skulle älska att USA öppnar igen till påsken”. 

 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.    

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.