Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump överger frågan om medborgarskap

Donald Trump överger frågan om medborgarskap. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump-administrationen överger kampen om en medborgarskapsfråga till den nationella folkräkningen 2020. Kritiker har tidigare sagt att frågan skulle minska deltagande. 

Trump-administrationen överger deras plan om att lägga till en medborgarskapsfråga till den nationella folkräkningen 2020. Det efter att Högsta domstolen i USA ifrågasatt frågans legitimitet, rapporterar Bloomberg. 

”Vi är glada att #2020-folkräkningen kommer börja utan en medborgarskapsfråga” skrev New York-advokaten Letitia James i en tweet under tisdagen. Tidigare försökte hon få flera stater att tillsammans stämma frågan.

Krävde frågan: ”Är du medborgare i USA” 

Donald Trumps administration krävde att frågan ”är du medborgare i USA” skulle ställas i frågeformuläret. I slutet av juni stoppade USA:s högsta domstol förslaget om frågan skulle vara med i folkräkningen och den stora undersökningen. 

Donald Trump sa förra veckan att han skulle fortsätta undersöka om det fanns ett sätt att fördröja folkräkningen. Men nu kommer uppgifter om att de överger frågan. 

Frågan skulle minska deltagandet 

Kritiker har tidigare sagt att en sån fråga skulle minska deltagande i undersökningen, och att det finns en risk att människor underviker att svara. Men även att Trump-administrationens tjänstemän undanhöll deras sanna mål med frågan, att öka antalet republikanska och vita väljare, skriver Bloomberg.

Vart tionde år krävs en folkräkning enligt den amerikanska konstitutionen. De som förvaltar folkräkningsformuläret till 2020 har tidigare sagt det skulle vara klart för utskrift senaste den 30 juni.