Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

“Hemligheter och bedrägeri – de måste hållas ansvariga”

Presidenten talade på nationaldagen.
USA:s president Donald Trump sade i sitt nationaldagstal att USA:s coronastrategi går som planerat.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Bland publiken var det flera personer som tagit på sig munskydd.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Kinas president Xi Jinping.Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

USA:s president Donald Trump deltog under lördagskvällen, lokal tid, vid nationaldagsfirandet utanför Vita huset.

I ett tal riktade presidenten beröm över landets hantering av coronapandemin samtidigt som han beskyllde Kina för att ha mörklagt virusets framfart.

– Kina måste hållas ansvariga, sade han.

I ett långt tal hyllade Trump sedan USA:s industri, kultur och historia. 

– Vi är ättlingar till de mest djärva och modiga människor som någonsin vandrat på jordens yta. Vi har ärvt deras självförtroende, orubbliga entusiasm, deras ambition och deras obevekliga optimism, sade presidenten.

”Vi klarar oss bra”

Men det var inte bara muntra toner i talet. När Trump kom in på coronaviruset var han snabb med att peka ut Kina som skyldiga till spridningen.

– Kinas hemlighetsmakeri, bedrägerier och övertäckningar tillät spridningen världen över – 189 länder. Kina måste hållas ansvariga, sade Trump.

Tidigare i veckan gick varnade Vita husets smittskyddsexpert Anthony Fauci för att 100 000 amerikaner kan bli smittade per dag om inte trenden snart vänder. Men i sitt tal sade Trump att USA:s strategi går som planerat.

– Vi klarar oss otroligt bra, sade han.

Omkring 130 000 människor har dött till följd av viruset i USA, enligt nyhetsbyrån AP.

Utlovar nationalpark

Under fredagen meddelade Donald Trump att USA kommer bygga en nationalpark med statyer över amerikanska hjältar, ett löfte han återupprepade i sitt nationaldagstal samtidigt.

– Vi kommer att hedra extraordinära medborgare från alla grupper och platser. Stora män och kvinnor, människor vi kan se upp till förevigt, sade Donald Trump.

 

Donald Trump talade utanför Vita Huset på nationaldagen.

 

Se också:

Presidenten höll tal vid Mount Rushmore minnesplats • Riktade en känga mot våldsamma demonstranter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.