Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump om vaccinen: ”Alla ringer mig för att tacka”

Donald Trump hyllade administrationen även när Pfizer/Biontechs vaccin först godkändes i USA.
Donald Trump hävdar att Operation Warp Speed är att tacka för att det finns coronavaccin i dag.
Foto: Skärmdump/ Twitter
USA har godkänt vaccinen från Pfizer/Biontech och Moderna.
Foto: EDUARDO MUNOZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump hävdar att Operation Warp Speed är att tacka för att det finns coronavaccin i dag.

Detta trots att Pfizer nekat till att ha tagit emot stöd för att utveckla sitt vaccin.

– Världen kommer att gagnas, vi kommer att gagnas, och alla ringer mig för att tacka, säger han.

I ett förinspelat tal på Twitter hyllar Donald Trump Operation Warp Speed – administrationens tilltag för att påskynda utvecklingen, tillverkningen och distributionen av coronavaccin.

Enligt den avgående presidenten har projektet banat väg för dagens vaccineringar mot covid-19.

– Alla experter sa att det var fullkomligt omöjligt, att Trump överdriver, att det inte kommer att hända. Men vi gjorde det, långt innan slutet av året, säger Trump och fortsätter:

– Många år framåt kommer de att prata om det. De kommer att prata om denna fantastiska sak som vi gjorde med vaccinet. Ett sannerligen fantastiskt otroligt medicinskt mirakel.

Tackade nej till stöd

Efter Storbritannien var USA tidigt ute med att godkänna amerikanska Pfizers och tyska Biontechs vaccin. Inget av företagen har dock tagit emot ekonomiskt stöd från Trump-administrationen för att utveckla eller tillverka vaccinet. Däremot valde man att ta emot stöd för distribueringen.

– Vi beslutade att själva finansiera vårt arbete så att vi kunde agera så snabbt som möjligt, har Pfizers talesperson Jerica Pitts tidigare sagt till AP. 

Det andra vaccinet som godkändes i USA var det från Moderna, som sa ja till stöd för såväl utveckling som distribuering.

USA har köpt 200 miljoner doser av vardera vaccinen.

– Vi har redan påbörjat ett nationellt vaccinprogram och vi skickar vaccinet till platser runtom i världen. Världen kommer att gagnas, vi kommer att gagnas, och alla ringer mig för att tacka, säger Trump i talet. 

Här byggs Trumps mur in i det sista

Biden har lovat att stoppa bygget – nu bygger Trumps administration dygnet runt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.