Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trumps vändning om Sverige: ”Betalar dyrt”

Trump: ”I Sverige springer de inte runt och pussas”
Donald Trump.
Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA PRESS
Människor i Kungsträdgården i Stockholm.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Donald Trump har tidigare sågat Sveriges coronastrategi.

På onsdagen var han plötsligt idel lovord.

”Folk stannar hemma, statsministern behöver inte säga åt dem”, sade han då.

Nu tvärvänder USA:s president igen.

”Trots rapporter om motsatsen betalar Sverige dyrt för sitt beslut att inte stänga ner samhället”, skriver han på Twitter.

Svenska institutet har i uppdrag att följa och analysera bilden av Sverige i utlandet, och har utökat bevakningen under coronapandemin.

– Vi har följt Sverigebilden sedan 2012 och inte stött på något liknande där Sverige har varit så länge i fokus under en global kris, har enhetschefen Sofia Bard tidigare sagt till DN.

I den senaste veckorapporten som publiceras på torsdagen beskrivs hur kritiken mot den svenska strategin på många håll har blivit mer nedtonad, och att det lyfts fram att den kan vara hållbar över tid.

Det kan ha att göra med att allt fler länder nu lättar på olika restriktioner. ”Frågan om vad som händer vid en andra våg i de länder som har lockdown diskuteras, ibland kopplat till Sveriges strategi, som en del menar kan ge oss ett bättre utgångsläge.”, skriver SI i rapporten.

Trumps vänder om Sverige – igen

I bland annat USA ökar antalet artiklar om Sverige, och det blir vanligare att nyhetsmedier diskuterar flockimmunitet som en möjlig konsekvens av den svenska strategin. Det är vanligare att konservativa medier som Fox News rapporterar en mer positiv bild, enligt rapporten.

President Donald Trump har tidigare uttalat sig negativt om Sveriges hantering av coronaepidemin. På en presskonferens i början av april förde han ett resonemang som tycktes handla om flockimmunitet.

– Sverige gör den här flocken, de kallar det flocken och Sverige lider mycket svårt, sade han.

På onsdagen gjorde presidenten uttalanden som tydde på att han fått en mer positiv bild av Sveriges coronastrategi.

I ett rundabordssamtal med representanter från näringslivet i Vita huset sa Trump att många svenskar verkar stanna hemma, trots avsaknaden av hårda restriktioner.

– Svenskarna springer inte runt och skakar hand och kramar och pussar varandra. Barer är stängda och folk stannar hemma, statsministern behöver inte säga åt dem, de stannar hemma automatiskt.

Donald Trump tog också upp att svenskarna bland annat inte får stå i barer.

– De har drabbats hårt, men ändå, det blir en automatisk distansering och ett automatiskt skydd.

Men i en tweet från presidenten på torsdagen är Sverigebilden åter mer negativ.

”Trots rapporter om motsatsen betalar Sverige dyrt för sitt beslut att inte stänga ner samhället”, skriver han och konstaterar att Sverige har betydligt fler döda än sina nordiska grannar.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1255825648448348161

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kommenterar tweeten.

– Jag vill inte svara Donald Trump, och jag tror inte att han är så intresserad av jag tycker. Men jag tror att man ska vänta med att utvärdera situationen, säger han och fortsätter:

– Ja, det är lägre dödstal i Norge och Finland, men det är ännu värre i Holland, Belgien Frankrike och Spanien. Den här pandemin har slagit olika i olika länder. Jag tror att det är för tidigt att det säga att strategin har påverkat. Det är specifika saker som påverkat, som hur väl man lyckats skydda äldreboendena.  

Fortsatt negativ bild i grannländerna

Fortsatt jämförs ofta dödstal i Sverige med andra nordiska länder, och i Norden har det varit en mer kritisk rapportering än förra veckan.

I Danmark är tonen mer negativ, och bland annat intervjuas en sjuksköterska på Karolinska som berättar om hur döda läggs i liksäckar och om hårda prioriteringar. I Norge fokuserar flera artiklar på hur stockholmare festar och rör sig fritt, och bland annat citeras den brittiske professorn Neil Ferguson om att Stockholm närmar sig New York i antalet antal dödsfall.

I Spanien har det rapporterats mindre om Sverige, och en förklaring är att prinsessan Sofias arbete i vården fick stor uppmärksamhet förra veckan.

Samtidigt meddelas att Norge utökar sin gränskontroll. Från början skulle gränsen vara stängd till och med den 15 maj, men på valborgsmässoafton har norska stortinget meddelat EU att gränsen kommer fortsätta vara stängd i ytterligare 90 dagar. 

Johnson väntas ge besked

På torsdagen väntas Storbritanniens premiärminister Boris Johnson presentera planer på att landet kommer att vara fortsatt nedstängt fram till juni, rapporterar Daily Mail.

Han ska under dagen diskutera planer kring möjliga lättade coronarestriktioner med resten av regeringen. 

Under en pressträff på torsdagskvällen, den första sedan Johnson tillfrisknat från covid-19, väntas han meddela att det är för tidigt att öppna upp samhället i juni, uppger källor för Daily Mail.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

WHO om svenska linjen

”Sverige har infört en väldigt stark folkhälsolinje”
Pratade om Sverige under samtal i Vita Huset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.