Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump om klimatforskare: ”Stor politisk agenda”

Donald Trump intervjuades om klimatförändringar i "60 Minutes"Foto: Skärmavbild
Isbjörnarna har blivit en symbol de djurarter som hotas av den globala uppvärmningen. Foto: JONATHAN HAYWARD / AP THE CANADIAN PRESS

President Donald Trump tror att det pågår en klimatförändring –  men köper inte att den är orsakad av människor och sågar forskarrapporter. 

– Du får visa mig forskarna eftersom de har en väldigt stor politisk agenda, säger han i en intervju med CBS:s program "60 Minutes".   

Under söndagskvällen sände amerikanska tv-kanalen CBS en intervju med president Donald Trump i programmet 60 Minutes

Backar från bluff-uttalandet 

I intervjun backade Donald Trump från sin tweet 2012, då han kallade klimatförändringarna för "bluff". 

– Jag tror att något händer. Något förändras och det kommer att förändras tillbaka igen. Jag tror inte att det är en bluff. Jag tror att det antagligen är en skillnad. Men jag vet inte om det är orsakat av människor. Jag säger så här: Jag vill inte ge triljoner och åter triljoner av dollar. Jag vill inte förlora miljoner och åter miljoner jobb, rapporterar The Guardian att Trump sa under intervjun. 

Ville ha global uppvärmning under köldknäpp

En annan uppmärksammad tweet av presidenten var när han vid årsskiftet, under en köldknäpp på amerikanska östkusten, efterlyste "en liten bit av den gamla goda globala uppvärmningen". 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/946531657229701120

 

Kallar klimatforskarna för politiska

Presidenten, som har för avsikt att dra sig ur det globala Parisavtalet som ska minska utsläppen från fabriker, får även frågor kring orkankatastrofen som drabbat USA:s östkust den senaste veckan. 

En internationell forskarkår har uttalat sig om att sådana naturkatastrofer kommer bli vanligare med den globala uppvärmningen som orsakas av människor. 

–  Du får visa mig forskarna eftersom de har en väldigt stor politisk agenda, svarade Donald Trump. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.