Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Irans varning: Ni kommer möta nationens "järnnäve"

Protesterna i Iran har pågått sedan i torsdags. Även regimvänliga manifestationer hålls (bilden). Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP/ TT
På nyårsaftons morgon bekräftades att två personer dödats i protesterna. Foto: AP / TT
Regimen varnar demonstranterna för fortsatta protester. Foto: AP / TT
Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP/ TT
Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

Protesterna i Iran går in på sin fjärde dag.

Irans president kommenterade på söndagen demonstrationerna i landet:

– Att kritisera och protestera är folkets rätt. Men kritik skiljer sig från våld och att förstöra offentlig egendom, sa han i ett tv-sänt tal.

Tidigare kom rapporter om att två demonstranter har dött under protesterna, över 200 har arresterats, skriver nyhetsbyrån AP

I fyra dagar har protesterna, som är de största i landet sedan 2009, pågått i flera stora städer i Iran. 

Två demonstranter ha dött under protester i staden Dorud och på lördagen arresterades 200 personer i Irans huvudstad Tehran.  

Trots tidigare varningar sa Irans president Rouhani i sitt första officiella uttalande om protesterna att folket har rätt att demonstrera.

https://twitter.com/AP/status/947522034384416770

– Vi är en fri nation. Att kritisera och protestera är folkets rätt. Men kritik skiljer sig från våld och att förstöra offentlig egendom, sa presidenten och fortsatte med hänvisning till de frågor och problem som demonstranterna utryckt sitt missnöje kring: 

– Lösningen på problemen är inte lätta och tidskrävande. 

President Rouhani tryckte i sitt tal på att protesterna måste genomföras på sådant sätt att det möjliggör reformer, skriver ISNA. 

Presidenten talade om att regeringen och nationen måste hjälpa varandra, och att folkets kritik inte bara rör ekonomin utan även korruption och transparens.  

Inrikesminister Abdolrahman Rahmani Fazli som tidigare varnat demonstranterna för att  skada allmän egendom. 

– De som skadar allmän egendom, stör ordningen och bryter mot lagen måste stå till svars för sitt beteende och betala priset, sa Abdolreza Rahmani-Fazl i tv-talet, skriver BBC.

Irans president Hassan Rouhani säger på lördagen att folk har rätt att protestera, men att demonstrationerna inte ska få allmänheten att känna oro över sina liv och sin säkerhet. Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

Internet stängs ner

Samtidigt blockerade iranska myndigheter tillgången till Instagram och sms-appen Telgram för att bevara ordningen. Information om demonstrationerna har till stor del spridits genom Twitter och Telegram. 

Telegrams vd skrev på Twitter att iranska myndigheter blockerar tillgången till Telegram för majoriteten av iranier efter att företaget offentligt vägrat att stänga ner fredliga demonstrationskanaler aktiva genom appen. 

https://twitter.com/durov/status/947441456238735360

Under natten mot söndagen ströps även tillgången till internet i bland annat mobiltelefoner tillfälligt. Detta sedan uppgifter om dödligt polisvåld florerat på sociala medier, skriver AFP. 

En video som sprids visar hur demonstranter bär bort två personer på bår. Uppgifter om att polisen skjutit ihjäl flera personer i staden Dorud i västra Iran cirkulerar också. 

https://twitter.com/ReutersWorld/status/947252700244307969

Myndigheter anklagar utländska krafter

 

Spontana protester mot Irans svaga ekonomi har brutit ut bland annat i Tehran. Foto: AP / TT

Iranska myndigheter anklagade under torsdagen anti-revolutionärer och utländska krafter för att ha orsakat protesterna. Irans kommunikationsminister har uppmanat tjänsten Telegram, en populär sms-app i Iran, att sluta sprida och stödja våld.

 

 

 

Donald Trump stöder det iranska folket

På fredagen gick det amerikanska utrikesdepartementet ut och fördömde arresteringarna och krävde att "alla nationer tydligt stöttar det iranska folket och deras krav på fundamentala mänskliga rättigheter och ett slut på korruptionen"

President Donald Trump postade sitt stöd till det iranska folket bland annat på Twitter. 

"Stora protester i Iran. Folket har tillslut börjat fatta hur deras pengar och välstånd stjäls och slöas på terrorism. Ser ut som att de har fått nog. USA har en hård bevakning på övertramp av de mänskliga rättigheterna" skrev presidenten på nyårsafton. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/947453152806297600

– En förtryckande regim kan inte bestå för alltid. Det kommer en dag när folket står inför ett val. Kommer de fortsätta på den väg som lett till fattigdom, blodspill och terrorism, eller kommer det iranska folket återvända till sin nations stolta rötter, som civilisationens centrum,  med kultur och välstånd, där folket återigen kan vara lyckligt och välmående? sa presidenten inför FN:s församling.    

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/947181212468203520

Irans utrikesdepartement kallade kommentarerna från president Trump och andra amerikanska myndigheter för "opportunistiska och vilseledande", rapporterar BBC.  

Och frågan är hur mycket stöd de protesterande iranierna önskar sig av den amerikanske presidenten. Trump är impopulär efter tidigare hårda utspel mot Iran.

– Generellt står Trump och hans politik inte högt i kurs bland vanligt folk i Iran, och det är svårt att se att demonstranterna ser hans utspel som någon hjälp. Det ses nog snarare som en björntjänst, säger Rouzbeh Parsi, Iranexpert och forskare vid utrikespolitiska institutet.