Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump om förhandlingar med Iran: ”Upp till dem”

Det här hände under flygkraschen i Iran.
Donald Trump säger att det är upp till Iran om de vill förhandla.Foto: TONY DEJAK / AP TT NYHETSBYRÅN
Nationelle säkerhetsrådgivaren Robert O'Brien.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Qassem Soleimani.Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare säger att USA:s nya sanktioner mot Iran fungerar och kommer att tvinga dem till att förhandla.

Men nu uppger presidenten att han inte bryr sig.

”Faktiskt kunde jag inte bry mig mindre om de förhandlar. Det kommer att vara helt upp till dem, men inga kärnvapen och 'döda inte era demonstranter'”, skriver Trump på Twitter, i ett meddelande som också översatts till persiska.

Samtidigt rapporterar NBC News att Donald Trump ska ha godkänt attacken mot toppgeneralen Qassem Soleimani för sju månader sen – vilket kan undergräva administrationens tidigare förklaring. 

Den nationella säkerhetsrådgivare Robert O'Brien sa i en intervju med tv-stationen Fox News på söndagen att de nya sanktionerna, tillsammans med inhemska protester, sätter press på Iran och tvingar dem till att förhandla.

– Jag tror att den maximala pressen fungerar. Iran stryps åt och kommer inte att ha något annat val än att komma till förhandlingsbordet, sa O'Brien.

Trump bryr sig inte om förhandlingar med Iran

President Donald Trump kommenterar nu sin rådgivares ord och säger att han inte ”bryr sig” om Iran kommer vilja förhandla.

”Det kommer att vara helt upp till dem, men inga kärnvapen och 'döda inte era demonstranter'”, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1216540493821239296

Inlägget är också översatt till persiska, ett drag som Trump tog till senast i helgen, när han uppmuntrade regimkritiska demonstrationer i huvudstaden Teheran.

”Till de tappra människorna som lidit så länge: Jag har stått vid er sida sedan jag blev president och min administration kommer att fortsätta göra det. Vi följer era protester noga och inspireras av ert mod”, skrev Trump på engelska och persiska.

USA införde sanktioner mot Iran

I slutet av förra veckan införde USA sanktioner mot Iran efter att situationen i grannlandet Irak trappats upp och Iran skickat raketer mot amerikanska baser.

Sanktionerna berör bland annat stål- och järnindustrin, men även åtta specifika personer som Trumpadministrationen menar har varit involverade i attackerna mot militärbaserna. 

Konflikten trappades upp efter USA:s dödsattack mot toppgeneralen Qassem Soleimani – en attack som Donald Trump godkände redan för sju månader sedan, skriver NBC News. 

Godkände – på ett villkor

Det faktum kan undergräva Trumpadministrationens tidigare uttalande – då de sagt att generalen dödades eftersom han planerade en våldsam aktion. 

Enligt nyhetssajten, som hänvisar till fem seniora – men anonyma – källor inom Trump-administrationen ska presidenten ha godkänt en attack, på ett villkor: om en amerikansk medborgare dödats.

I juni förra året, då Iran sköt ner en amerikansk drönare ska både dåvarande nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton och utrikesminister Mike Pompeo  ha velat svara genom att lönnmörda Soleimani, rapporterar NBC News.

Då sade Donald Trump nej, och förklarade att ”det endast var ett alternativ om dom dödat amerikaner”.

Mordet på Qassem Soleimani kom kort efter en attack mot en amerikansk militärbas i Kirkuk, då en amerikansk civilperson dödades.

Dokumentär: Så gick flygkraschen i Iran till

Expressens Lisah Silfwer tar dig igenom händelseutvecklingen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.