Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump om flyktingavtalet med Australien: "Ett dumt avtal"

Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Australiens premiärminister Malcolm Turnbull. Foto: SAM MOOY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På torsdagen kunde Washington Post avslöja läckta telefonsamtal som Donald Trump ringde precis efter att han intagit Vita huset i januari. 

Ett av dem är med Australiens premiärminister Malcolm Turnbull där Trump går hårt åt avtalet som Obama-administrationen slutit med Australien om att ta emot över 1 000 flyktingar som portats från landet.

– Det här är ett dumt avtal. Det får mig att se dålig ut, sa den amerikanske presidenten.

Ett annat samtal fördes med Mexikos president. Då var det den den omtalade gränsmuren mellan länderna som diskuterades. 

Australien har sedan länge stoppat alla flyktingar som försöker ta sig in i landet med båt med argumentet att de vill få slut på människosmugglingen. Under Obamas tid som president för USA slöts ett avtal med Australien om att USA skulle undersöka och ta emot dessa flyktingar.

Märkbart irriterad

Detta var något som Trump inte gillade vilket framkom tydligt i det läckta samtalet med Australiens premiärminister Malcolm Turnbull.

– Det är ett dumt avtal. Det var därför som de förlorade valet. Det här avtalet får mig att se dålig ut.

Det var i januari som Donald Trump samtalade med Australiens premiärminister Malcolm Turnbull. Nu har Washingtong publicerat transkriberingen av det läckta samtalet. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

I samtalet med Turnbull där den amerikanske presidenten är märkbart irriterad försöker Malcolm Turnbull påvisa att det viktigaste inom politiken är att ett avtal är ett avtal och det fullföljer man.

– Mister president, jag tror att det här kommer få dig att se ut som en man som står för vad USA har kommit överrens om. Det visar att du är engagerad, sa Malcolm Turnbull.

 

LÄS MER: Trump lanserar "Real news" – svärdottern blir nyhetsankare 

 

"Det här är löjligt"

Donald Trump verkar i samtalet med Turnbull inte riktigt förstå vilka flyktingarna är och var de kommer ifrån. När Malcolm Turnbull försöker förklara blir han avbruten av en abrupt Donald Trump.

– Jag har fått nog. Jag har suttit i telefonsamtal hela dagen och det här var det otrevligaste av alla samtal. Att ringa Putin var trevligt. Det här är löjligt, sa Trump.

Utöver samtalet med Malcolm Turnbull har Washington Post kommit över samtal som Trump hade med Mexikos president Enrique Peña Nieto. Då kom gränsmuren – som den amerikanske presidenten lovat att bygga – men som han menar att Mexiko ska betala. Under samtalet tryckte Trump på för att Peña Nieto skulle upphöra med att säga att USA, på egen hand, skulle betala för murbygget:

– Du kan inte säga det till pressen. Pressen kommer att gå i gång på det där, och det kan inte jag leva med, sa Trump under samtalet.

Just gränsmuren mot Mexiko var ett av Donald Trumps mest omskrivna löften under den amerikanska valrörelsen.