Trump om FBI-chefen: Var en riktig knäppgök

Publicerad

Tidigare i maj sparkade USA:s president Donald Trump FBI-chefen James Comey.

FBI är mitt uppe i en utredning av Trumpkampanjens kontakter med Ryssland – nu pekar nya uppgifter på att utredningen var orsaken till avskedandet, skriver New York Times.

Samtidigt har James Comey gått med på att vittna öppet om Trumps kopplingar till Ryssland, rapporterar AP.

FBI-chefen James Comey sparkades under uppmärksammade former den 9 maj i år. Beskedet kom plötsligt från USA:s president Donald Trump och hans administration. Trump menade att Comey sparkades bland annat då det fanns ett stort missnöje mot honom inom FBI – något som den tillförordnade FBI-chefen dementerat kraftigt.

Därutöver har Trumplägret kritiserat Comey för hans hantering av Hillary Clintons mejlskandal. Trump menar att Comey borde ha rekommenderat att åtal skulle väckas, vilket han inte gjorde.

Från andra håll har dock FBI:s pågående utredning av Donald Trumps valkampanjs kontakter med Ryssland pekats ut som orsaken bakom avskedandet. FBI utreder uppgifter om att Ryssland ska ha varit inblandade i Trumps kampanj, i försök att påverka valresultatet.

Ryssland: Stark relation till Flynn

Enligt CNN ska ryska regeringstjänstemän ha skrutit om att att de hade byggt upp en stark relation till Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn och att de trodde att de via honom kunde påverka Donald Trump och hans team.

Ryssarna var övertygade om att de kunde påverka Trump via Flynn.Foto: ANDREW HARNIK/AP

Enligt det samtal som den amerikanska underrättelsetjänsten uppges ha tillgång till så ska ryssarna ha sett Flynn som en allierad.

Trump om Comey: Knäppgök

Och nu har New York Times tagit del av nya uppgifter som gör gällande just ryssutredningen ska ha legat bakom det.

– Jag sparkade nyss FBI-chefen. Han var galen, en riktig knäppgök, ska Trump ha sagt i ett möte med Rysslands Sergej Lavrov enligt New York Times.

Mötet hölls i Washington DC dagen efter beskedet om Comeys avskedande kom.

– Jag var under stor press på grund av Ryssland. Det är över nu, ska Trump ha fortsatt enligt en källa i Vita huset som läst upp dokumentet för New York Times.

Trump: Häxjakt

Sen Comey sparkades har en särskild åklagare satts in för att utreda rysskontakterna. Donald Trump har varit starkt kritisk mot det, och kallat situationen för en "häxjakt".

"Det här är den enskilt största häxjakten av en politiker i USA:s historia", skrev han på Twitter på torsdagen.

Sent på fredagen kom beskedet att James Comey kommer att medverka och vittna om Trumps rysskopplingar. När detta ska ske är ännu oklart.

https://twitter.com/CNNSitRoom/status/865701149554298880
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag