Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump ökar sanktionerna mot Iran kraftigt

Trump ökar sanktionerna mot Iran kraftigt.
Donald Trump har gett order om ökade sanktioner mot Iran. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Irans president, Hassan Rouhani. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump har uppmanat USA:s finansminister att öka sanktionerna mot Iran ”substantiellt”, skriver han på Twitter.

Beskedet kommer några dagar efter drönarattackerna mot saudiska oljeanläggningar.

Lördagens drönarattacker mot saudiska oljeanläggningar slog ut halva landets oljeproduktion. Huthirebellerna i Jemen tog på sig dådet, men USA:s utrikesminister Mike Pompeo la skulden på Iran.

En högt uppsatt tjänsteman i Trumpadministrationen uppgav till CNN att han stod bakom Pompeos uttalande, bland annat genom att peka på vilket håll missilerna verkar ha kommit från.

Dessutom har Huthirebellerna hävdat att de använt sig av 10 drönare – samtidigt som 19 mål har träffats i Saudiarabien.

– Du kan inte träffa 19 mål med tio drönare, sa källan.

Natten mot måndagen nämner inte Donald Trump vilka man misstänker ligga bakom attacken. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1173368423381962752?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1173368423381962752&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fdinapengar%2Ftrumps-hot-efter-dronarattackerna%2F

Kinesiska företrädare manade till lugn. Enligt Hua Chunying, talesperson för utrikesdepartementet, var det ”oansvarigt” att lägga skulden för attacken på någon innan de har otvetydiga fakta.

Donald Trump ökar sanktionerna

På onsdagseftermiddagen svensk tid meddelade Donald Trump på Twitter att han har uppmanat finansministern Steven Mnuchin att öka sanktionerna mot Iran.

”Jag har precis uppmanat finansministern att substantiellt öka sanktionerna mot Iran”, skriver den amerikanska presidenten på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1174305447513186304

Världens oljepriser skenar

Oljepriserna stiger kraftigt efter drönarattacken i lördags, bland annat eftersom den saudiska oljeproduktionen motsvarar fem procent av den totala globala produktionen.

Enligt Financial Tmes steg Nordsjöoljan Brent med 20 procent till 71,95 dollar per fat när marknaden öppnade igen i Asien på måndagen. Det är den största ökningen i procent sen Saddam Hussein invaderade Kuwait 1990 och räknat i dollar är det den största ökningen någonsin, skriver Bloomberg.