Trump ökar pressen på Pence inför slutspurten

Trumps påtryckning – i läckta inspelningen.
Donald Trump.
Foto: BRYNN ANDERSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Mike Pence.
Foto: FRANCK ROBICHON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sprickan ser ut att djupna mellan Donald Trump och vicepresident Mike Pence. 

Nu hävdar Trump att Pence kan vända valresultatet, trots att det inte är möjligt enligt amerikansk lag.

Under ett spänt möte i Vita huset ska Pence bitit ifrån – varpå Trump svarat med ytterligare hårda ord. 

I ett inlägg på Twitter på tisdagen skriver Donald Trump att Mike Pence ”har makten att avvisa bedrägligt valda elektorer”. Uttalandet kommer inför kongressmötet på onsdagen, då valresultatet slutligen ska godkännas.

Presidenten uttalade även sitt krav under ett kampanjtal i Dalton i Georgia inför delstatens andra senatsval.

– Jag hoppas att Mike Pence gör det här för oss. Självklart, om han inte gör det, kommer jag inte gilla honom lika mycket, sa Trump enligt The Hill.

– Nä, Mike är en bra kille, fortsatte han.

Problemet är bara att Mike Pence inte har befogenhet att ändra valet enligt amerikansk lag. I sin roll som senatens ordförande överser han godkännandet – men inget mer.

Trump: ”Politiskt skadligt”

Vicepresidenten har tidigare visat sig ovillig till att hjälpa Trump i kampen mot valresultatet. Källor till CNN har uppgett att detta gjort presidenten ”förvirrad”, men att Pence och rådgivare har förklarat att ordföranderollen är en formalitet.

Under onsdagsmorgonen rapporterade CNN:s Vita huset-reporter, Jim Acosta, att männen haft ett möte i Vita huset som ska ha varit ”spänt”. 

– När vicepresidenten sa till presidenten att han inte har befogenheten att att blockera certifieringen av Bidens seger så ska presidenten sagt till vicepresidenten att det vore ”politiskt skadligt” för vicepresidenten att misslyckas att få till en blockad, säger Acosta. 

Slits mellan två viljor

Enligt The Hill slits Pence mellan två viljor i dagsläget. Dels vill han visa sig lojal till Trump. Dels vill han framstå i god dager för att själv kunna ställa upp till presidentvalet 2024.

Under ett tal i Milner i Georgia på måndagen talade han diplomatiskt om onsdagens möte:

– Jag lovar er att när onsdagen kommer ska vi ha vår dag i kongressen. Vi kommer att lyssna till protesterna. Vi kommer att lyssna till bevisen.

Den troligaste utkomsten är att elektorerna godkänns, enligt CNN. Därmed får Joe Biden ett formellt grönt ljus att tillträda som USA:s nästa president.

Se mer

Trump-supportrarnas ord om sittande presidenten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.