Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump och Putin i telefonkontakt

Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: Alexei Druzhinin / AP TT NYHETSBYRÅN
Nyvalde presidenten Donald Trump.
Foto: Newsday/Tns/Abaca / NEWSDAY/TNS/ABACA STELLA PICTURES

MOSKVA. USA:s nyvalde president Donald Trump och Rysslands Vladimir Putin har pratat med varandra i telefon, uppger Kreml.

De har bestämt sig för att träffas ansikte mot ansikte, samarbeta mot terrorism – och inte lägga sig i varandras angelägenheter.

Samtidigt: Barack Obama håller presskonferens och berättar att Trump står fast vid att Nato inte ska försvagas.

På onsdagsmorgonen svensk tid stor det klart att republikanen Donald Trump valts till USA:s nye president. Och direkt gratulerade Rysslands president Vladimir Putin honom – och det amerikanska folket.

– Vi har följt kampanjen uppmärksamt och jag vill gratulera det amerikanska folket för ett avklarat val. Jag vill också gratulera Donald Trump till segern i det här valet, sa Putin i ett tv-sänt tal efter att valresultatet presenterats.

Nu uppger Kreml i ett pressmeddelande att Vladimir Putin och Donald Trump pratat med varandra i telefon, och att de ska träffas.

Sky News skriver att de båda världsledarna har enats om att de ska jobba tillsammans mot terrorism.


LÄS MER: Rysk tv har ändrat sig om Trump – "Hel del förtroende"


Ska jobba tillsammans mot terror

Trump och Putin ska, enligt meddelandet från Kreml, "gå samman i den gemensamma kampen mot fienden nummer ett – internationell terrorism och extremism".

Vidare ska de båda världsledarna ha diskuterat ett sätt att sätta stopp för konflikten i Syrien.

I sitt grattistal tidigare i veckan sa Putin att han kommer göra allt för att förbättra relationen till USA.

– Det skulle tjäna både det ryska och det amerikanska folket och ha en positiv effekt på det allmänna klimatet i världspolitiken, särskilt med tanke på det särskilda ansvar som Ryssland och USA har för att bevara global säkerhet och stabilitet.

Siktar på "konstruktivt samarbete"

Pressmeddelandet från Kreml inleds med att Vladimir Putin och andra ryska ledare återigen vill gratulera Trump till segern. Vidare står det att Ryssland och Putin har:

"... viljan att bygga en dialog med den nya administrationen utifrån principerna om jämlikhet, ömsesidig respekt och icke-inblandning i varandras interna angelägenheter”.

Trump och Putin har kommit överens om att rikta in sig på "konstruktivt samarbete" länderna emellan, och att det är viktigt att utveckla handeln.

Obama: Nato ska inte försvagas

Samtidigt som uppgifterna kom från Kreml inledde USA:s fortfarande sittande president Barack Obama en presskonferens – där han sa att Trump står fast vid att Nato inte ska försvagas.

På frågan om vad Trump kommer att betyda för USA:s utrikespolitik gav Obama ett lugnande svar:

– USA:s avtryck i världen görs inte bara av presidenten, utan av mängder av personer och organisationer som representerar landet, sa Obama och sa vidare att Donald Trump är besluten som han att vårda försvarsalliansen Nato.

Rysk stats-tv tveklöst för Trump

Det är i år 210 år sen Ryssland och USA etablerade diplomatiska relationer, "något som i sig själv borde bidra till en återgång till pragmatisk och ömsesidigt givande samarbete som skulle gynna båda länders intressen, stabilitet och säkerhet i världen", skriver Kreml vidare i pressmeddelandet.

Inför och under USA-valet har Putin och hans regering noga framhållit att man inte har haft någon favoritkandidat. Men en del av Trumps uttalanden om ett världspolitiskt mer tillbakadraget USA och hans beröm för Putin har förstås varit vacker musik i Kremls öron.

Och även om Putin officiellt inte valt sida så har statliga ryska medier tveklöst hejat på Trump, och firat hans seger med champagne och glada tillrop.

Tidigare på måndagen: Har inte kontakt med Trump

Tidigare samma dag som Kreml-uttalandet kom sa Kremls talesman Dmitrij Peskov till medier att Kreml ännu inte hade varit i kontakt med den kommande amerikanska administrationen. Peskov framhöll tvärtom att arbetet fortsätter med president Obamas sittande regering och att det då var för tidigt för att säga hur arbetet med den framtida regeringen i USA ska byggas.

– Man bör inte gå sakerna i förväg. Tveklöst så kommer bedömningarna att göras utifrån specifika handlingar, beslut och signaler från den nya administrationen, sa han till ryska nyhetsbyrån Interfax.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.