Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump och Löfven möts igen efter de hårda orden

Stefan Löfven gjorde innan USA-valet 2016 ingen hemlighet av att han hoppades på att demokraternas kandidat Hillary Clinton skulle vinna.
Foto: SVEN LINDWALL
På tisdag får USA:s president Donald Trump besök av Sveriges statsminister Stefan Löfven.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

På tisdag besöker Stefan Löfven USA:s president Donald Trump i Vita huset.

Expressen har listat en del av S-ledarens kritik mot Trump innan han blev president – mot Trumps syn klimatet, muslimer och kvinnor. 

– Hans syn på kvinnor är ju helt fruktansvärd. Det är fullständigt ofattbart att en sådan person överhuvudtaget är med i det racet, sa Löfven hösten 2016. 

Under kommande vecka reser Stefan Löfven, S, näringsminister Mikael Damberg, S, och flera näringslivstoppar till Washington och Vita huset. 

Sveriges statsminister får två timmar med Trump och fokus ligger på ekonomi och säkerhet. 

S-ledaren gjorde innan det amerikanska presidentvalet 2016 ingen hemlighet av att han hoppades på att Hillary Clinton skulle vinna och uttryckte oro för Donald Trumps möjligheter. 

Löfven drog sig heller inte för att rikta svidande kritik mot Trump när det stod klart att denne kandiderade. 

Stefan Löfven: ”Utom all rim och reson”

Strax före jul 2015 sa han till Expressen om Trumps uttalanden om att alla muslimer ska nekas inträde i USA tills landets ledare "fått koll på vad som händer".

– Jag tycker att det uttalandet som han gjorde angående muslimer är utom all rim och reson. Att ställa det på den bogen som han gjorde, jag tycker inte att det är på den nivå som man kan förvänta sig av en amerikansk presidentkandidat.

Stefan Löfven drog sig inte för att rikta skarp kritik mot Donald Trump när det stod klart att Trump kandiderade som USA:s president 2015.
Foto: CHUCK BURTON / AP TT NYHETSBYRÅN

I oktober 2016 avslöjade Washington Post en bandinspelning från 2005 där Trump pratade nedlåtande om kvinnor:  

”När du är en stjärna låter de dig göra det. Vad du vill. Ta dem på fittan.”

Det fick Löfven, som beskriver sin regering som feministisk, att ryta ifrån ordentligt. 

– Hans syn på kvinnor är ju helt fruktansvärd. Det är fullständigt ofattbart att en sådan person överhuvudtaget är med i det racet. Jag begriper det inte.

Löfven: ”Det vill vi inte ha igen”

Till Aftonbladet har han sagt att Trump är en person som förnekar klimatet och varnat för att han vill driva en isolationistisk politik.  

– Att bygga en politik på rädsla, motsättningar, antipati, nästan hat och dessutom säga att jag är den ende som har lösningen. Vi har hört det förut, människor som uttryckt sig på det sättet och det vill vi inte ha igen. 

Inte heller Löfvens ministrar har skrätt orden om Trump. Utrikesminister Margot Wallström skrev på Twitter till Hillary Clinton och beklagade Trumps vinst med orden: 

Utrikesminister Margot Wallström beklagade Donald Trumps vinst i presidentvalet på Twitter.
Foto: SVEN LINDWALL

”Kära Hillary Clinton – som vi båda vet är det inte något glastak utan ett tjockt lager av män. Håll i kampen för kvinnor, framåt!”

Till Expressen sa Wallström efter USA-valet i november 2016 att det är viktigt att låta svenska regeringens värderingar synas och styra. 

– Vi är många som tycker att det är väldigt svårt att komma över och bortse ifrån uttalanden som gjorts och helt uppenbara ställningstaganden. Det avslöjar en kvinnosyn. Jag tror inte att han ändrar på det i en hast. Det är väldigt viktigt att vi håller fast vid vad vi tycker. Vi måste verkligen låta våra värderingar synas och styra.

EU- och handelsminister Ann Linde varnade i veckan för ett handelskrig efter Trumps besked om att han vill införa höga importtullar för stål och aluminium.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Så sent som i veckan varnade EU- och handelsminister Ann Linde för ett handelskrig efter Trumps besked om att han vill införa höga importtullar för stål och aluminium.

– Naturligtvis kommer det här slå mot svensk stålindustri, sa Linde till Ekot.  

Löfven och Trump har träffats kort i New York och pratat i telefon vid två tillfällen. Statsministern har sagt att det är viktigt att värna och utveckla ett bra förhållande med USA och den amerikanska administrationen. 

Försiktigare efter valet 

Efter det amerikanska valet har Löfven varit betydligt försiktigare med de hårda orden trots att relationen mellan länderna prövats både när det gäller Natofrågan men också Trumps uttalande om "last night in Sweden" – inget Löfven planerar att ta upp under besöket. 

– Mja, jag tror att han refererade till något han sett på tv. Jag kan berätta om ett Sverige där det går väldigt bra i många avseenden, men vi har våra utmaningar också. Jag ser fram emot en bra diskussion med presidenten, har han sagt till TT inför besöket näst vecka. 

Under söndagskvällens "Agenda" i SVT2 klockan 21:00 ställs frågan hur kritisk statsministern planerar att vara mot den amerikanske presidenten.


Besöket i Washington

Näringslivstopparna som får möjlighet att träffa Trump är Marcus Wallenberg, ordförande för bland annat SEB och Saab, Jacob Wallenberg, ordförande i Investor, Ericsson och ABB och Volvo AB:s vd Martin Lundstedt. Det gäller även Saabs vd Håkan Buskhe, Astra Zenecas vd Pascal Soriot, Investors vd Börje Ekholm och Business Swedens vd Ylva Berg.


Under näringslivsdelen av mötet väntas den amerikanske handelsministern Wilbur Ross delta.

Dagen efter mötet i Vita huset ska Stefan Löfven besöka Astra Zenecas forskningsenhet i Gaithersburg samt Volvo Trucks i Hagerstown, båda i närheten av Washington.


Under andra delar av mötet mellan Trump och Löfven, där ett huvudämne är säkerhetspolitik, väntas även den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson och den nationelle säkerhetsrådgivaren H.R MacMaster delta.

Källa: TT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.