Donald Trump är den som leder mätningarna även i Louisiana. Enligt en undersökning från The University of New Orleans som presenterades direkt efter Super Tuesday stöttade 38 procent av republikanerna Trump. Foto: Tannen Maury / Epa / TtDonald Trump är den som leder mätningarna även i Louisiana. Enligt en undersökning från The University of New Orleans som presenterades direkt efter Super Tuesday stöttade 38 procent av republikanerna Trump. Foto: Tannen Maury / Epa / Tt
Donald Trump är den som leder mätningarna även i Louisiana. Enligt en undersökning från The University of New Orleans som presenterades direkt efter Super Tuesday stöttade 38 procent av republikanerna Trump. Foto: Tannen Maury / Epa / Tt
Tvåa i mätningen kom Ted Cruz med 26 procent. Foto: Jim Lo Scalzo/Epa/TTTvåa i mätningen kom Ted Cruz med 26 procent. Foto: Jim Lo Scalzo/Epa/TT
Tvåa i mätningen kom Ted Cruz med 26 procent. Foto: Jim Lo Scalzo/Epa/TT
På demokraternas sida är Hillary Clinton överlägsen. Foto: Jeff Kowalsky / Epa / TtPå demokraternas sida är Hillary Clinton överlägsen. Foto: Jeff Kowalsky / Epa / Tt
På demokraternas sida är Hillary Clinton överlägsen. Foto: Jeff Kowalsky / Epa / Tt
Sent på fredagen kom också det officiella beskedet att republikanernas kandidat Ben Carson hoppar av. Foto: Jim Lo Scalzo / Epa / TtSent på fredagen kom också det officiella beskedet att republikanernas kandidat Ben Carson hoppar av. Foto: Jim Lo Scalzo / Epa / Tt
Sent på fredagen kom också det officiella beskedet att republikanernas kandidat Ben Carson hoppar av. Foto: Jim Lo Scalzo / Epa / Tt

Trump och Clinton väntas segra på nytt

Publicerad

NEW ORLEANS. Slaget om USA fortsätter.

På lördagen väntas Hillary Clinton och Donald Trump ta hem ytterligare segrar.

Viktigaste är delstaten Louisiana där Trump, Ted Cruz och Bill Clinton på fredagen slogs om väljarnas uppmärksamhet.

Ytterligare fem delstater röstar på lördagen i det amerikanska primärvalet. Flest delegater står på spel i sydstaten Louisiana – och det märktes på de republikanska kandidaterna som efter torsdagens debatt i Michigan skyndade till delstaten för att hinna träffa så många potentiella väljare som möjligt.

Ted Cruz höll sent på fredagen ett valmöte på Castine Center i Mandeville medan Donald Trump abonnerat en lokal på andra sidan Lake Pontchartrain vid flygplatsen i New Orleans – med målet att få in så många som möjligt.

Efter debatten och den hårda ordväxlingen mellan Donald Trump och Mitt Romney, som var partiets presidentkandidat 2012, beskrivs situationen inom partiet som ett inbördeskrig. Partietablissemanget är desperat att hitta ett sätt att stoppa Donald Trump – samtidigt som övriga tre kandidater under debatten motvilligt lovade att de skulle stötta Trump om han tog hem nomineringen på konventet i sommar.

 

LÄS MER: Påhoppen haglade under republikanernas debatt

 

Donald Trump är den som leder mätningarna även här i Louisiana. Enligt en undersökning från The University of New Orleans som presenterades direkt efter Super Tuesday stöttade 38 procent av republikanerna Trump, tvåa i mätningen kom Ted Cruz med 26 procent, trea Marco Rubio med 11 och sist John Kasich på 5 procent. Samtidigt sa var femte väljare att de fortfarande inte bestämt sig och bara registrerade republikaner får lov att rösta vilket tidigare ställt till det för Trump.

"Är inte orolig"

Efter debatten i torsdags hävdade Trump att han inte känner sig hotad av Cruz.

– Jag är inte orolig. Vi är väldigt starka och leder på många ställen, sa han självsäkert.

Men tittar man historiskt hur invånarna i Louisiana röstat förstår man varför han ändå satsat hårt just här.

Enligt lokala The Advocate tar troligtvis Ted Cruz hem segern – om väljarna röstar som de brukar vill säga. 2012 röstade de på den socialkonservativa Rick Santorum och 2008 på Mike Huckabee. Å andra sidan vann Trump i veckan fem av sex sydstater och han har hittills haft stor framgång även bland evangeliska kristna och ultrakonservativa väljare.

– Vi famlar lite i mörkret, säger Michael Henderson, chef vid LSU Public Policy Research Lab till tidningen om det oförutsägbara resultatet.

På demokraternas sida däremot är Hillary Clinton överlägsen – precis som i de flesta sydstater med många afroamerikanska väljare. I Louisiana kampanjade ex-presidenten Bill Clinton för sin fru. Bernie Sanders uppges redan ha gett upp och fokuserar i stället på Nebraska, Kansas och Maine. Med segrar i de tre delstaterna skulle Sanders på allvar kunna fortsätta utmana Clinton.

Även Marco Rubio skulle ha kampanjat i Louisiana men ställde in för att fokusera på hemmadelstaten Florida som röstar 15 mars. Sent på fredagen kom också det officiella beskedet att Ben Carson hoppar av.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag