Hillary Clinton vann viktigaste delstaten Arizona i natt. Foto: Carolyn Kaster / APHillary Clinton vann viktigaste delstaten Arizona i natt. Foto: Carolyn Kaster / AP
Hillary Clinton vann viktigaste delstaten Arizona i natt. Foto: Carolyn Kaster / AP
Även Donald Trump stärkte sitt grepp genom vinsten i Arizona. Foto: Ron Sachs / CNP / POLARISÄven Donald Trump stärkte sitt grepp genom vinsten i Arizona. Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS
Även Donald Trump stärkte sitt grepp genom vinsten i Arizona. Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS

Trump och Clinton stärker sina grepp

Publicerad

SALT LAKE CITY. Donald Trump och Hillary Clinton vann nattens viktigaste delstat Arizona.

I Utah däremot blev de utklassade av Ted Cruz och Bernie Sanders.

– Jag kommer fortsätta vinna, lovade Bernie Sanders som senare också vann i Idaho.

Gårdagens val har kallats Western Tuesday. Tisdagen då ytterligare tre delstater i den amerikanska västern röstade i primärvalet. Demokrater och republikaner i Arizona och Utah, demokraterna dessutom i Idaho och republikanerna på Amerikanska Samoa.

Redan när vallokalerna stängde stod det klart att Donald Trump som väntat tagit hem den viktiga delstaten Arizona. När 97 procent av rösterna räknats hade han 47 procent av rösterna, men det räckte för att han skulle ta hem segern och därmed alla 58 delegater. Resultatet innebär att Trump kan dra ifrån och lämna tvåan Ted Cuz och trean John Kasich ännu längre bakom sig i kampen om delegaterna.

På demokraternas sida var det Hillary Clinton som vann i Arizona, när 97 procent av rösterna räknats ledde hon med 58 procent mot Bernie Sanders 40 procent. För Sanders som den senaste veckan kampanjat hårt i delstaten kom resultatet som ett bakslag. Under sitt tal i San Diego, Kalifornien, blickade han ändå framåt och garanterade sina supporters att hans skulle fortsätta vinna.

– Ingen trodde på mig för tio månader sedan, sedan dess har vi vunnit tio delstater och jag tror det kan bli ett par till redan i kväll, sa han självsäkert.

Det visade sig senare att Bernie Sanders hade rätt när han utsågs till vinnare i både Utah och Idaho. I Utah fick han 80 procent av rösterna och i Idaho fick han 78 procent.

Hillary höll segertal

Men innan dess – strax efter valresultatet i Arizona – höll Hillary Clinton ett segertal i Seattle, Washington. Hon ägnade en stor del av talet åt gårdagens terrordåd i Bryssel och kommenterade även de uttalanden som Trump och Cruz gjort om att ”muslimer utgör ett hot för USA” och Trumps utspel om att porta muslimer från landet.

– Vid händelse av terrorism kan inte USA drabbas av panik. Vi vill inte bygga murar och inte vända våra allierade ryggen, sa hon.

Hillary Clinton kritiserade sedan Trumps förslag om att patrullera muslimska bostadsområden eller trappa ner på engagemanget i Nato och andra internationella samarbeten.

– Vad Donald Trump, Ted Cruz och andra föreslår är inte bara fel – det är farligt, fortsatte Hillary Clinton. Det kommer inte att hålla oss säkra. Det är dags för Amerika att leda, inte gömma sig. Jag kommer att leda och vi kommer att besegra terrorismen.

Fick köa i timmar

I Utah dröjde valresultatet längre än väntat efter att ovanligt många väljare kommit till vallokalerna. Nomineringsmötet ligger tidigare i valrörelsen än förr och många Utah-bor kände för första gången att de kan påverka vem deras parti nominerar. Även Mitt Romneys uttalande om att han tänkte rösta på Ted Cruz för att stoppa Trumps chanser hade ökat intresset inför valet. Den före detta presidentkandidat Mitt Romney är otroligt populär i delstaten och tillhör mormonkyrkan liksom två tredjedelar av Utahs invånare.

Ted Cruz fick snabbt en bra bit över 50 procent av rösterna vilket innebär att han får alla 40 delegater i stället för att de fördelas proportionerligt. När 85 procent av rösterna hade räknats hade Ted Cruz 69 procent av rösterna.

Men flera vallokaler rapporterade stora problem – många väljare fick köa i timmar och valsedlarna tog slut på flera håll vilket innebär att det slutgiltiga resultatet dröjde. Även onlineröstningen krånglade.

Fick 75 procent av rösterna

På demokraternas sida gick det snabbare att utse en vinnare i Utah efter att Bernie Sanders fått nästan 75 procent av rösterna när den första delen räknats. Resultatet var en riktig skräll eftersom Hillary Clinton i de senaste mätningarna har haft en knapp ledning i delstaten. Tidigt i morse kom också resultatet från Idaho där Sanders fick hela 78 procent av rösterna.

– Jag är enormt tacksam till människorna i Utah och Idaho för det otroligt stora antal som kom ut för att rösta och som gav oss segrarna med en extremt stor marginal, skrev Bernie Sanders i morse i ett mejlutskick till sina väljare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag