Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump: Obama avlyssnade mig

President Donald Trump går till attack mot sin företrädare.
Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Barack Obama.
Foto: Polaris / POLARIS POLARIS IMAGES

"Fruktansvärt. Fick precis veta att Obama avlyssnade min telefon i Trump Tower precis innan jag vann valet."

Anklagelserna kommer från Donald Trump på Twitter.

Men Barack Obama, tidigare president, säger till AFP att det inte stämmer.

Barack Obama svarar på lördagseftermiddagen på anklagelsen att Obama skulle ha avlyssnat Trump under valrörelsen.

– Han har aldrig gett order om övervakning av någon amerikansk medborgare, säger Obamas talesperson till AFP.https://twitter.com/AFP/status/838084680960327680

Det var återigen på Twitter som president Donald Trump attackerade sin företrädare Baraack Obama. Han anklagar honom för att ha avlyssnat hans telefonsamtal.

"Fruktansvärt. Fick precis veta att Obama avlyssnade min telefon i Trump Tower precis innan jag vann valet. Inget hittat. Det här är McCarthyism!", skriver presidenten.

Med McCarthyism syftar han på senatorn Joseph McCarthys häxjakt på misstänkta kommunister under 1950-talet. Donald Trump har hittills inte lagt fram några bevis för att Obama ska ha avlyssnat honom.https://twitter.com/realDonaldTrump/status/837989835818287106


– Är det lagligt för en president att utöva avlyssning under en presidentvalskampanj före ett val?, skriver Trump och kallar det hela "ett nytt lågvattenmärke."

Trump: "Dålig (eller sjuk) kille!"

Presidenten fortsätter sedan att hota med att dra sin företrädare inför rätta:

– Jag slår vad om att en bra advokat skulle få ihop ett bra case med att president Obama avlyssnade mina telefoner i oktober, precis före valet, skriver han på Twitterhttps://twitter.com/realDonaldTrump/status/837993273679560704


Donald Trump ifrågasätter även om Barack Obama är riktigt frisk.

– Hur lågt kan president Obama sjunka om han avlyssnar mina telefoner under den väldigt heliga valprocessen. Det här är Nixon/Watergate. Dålig (eller sjuk) kille!

Watergateaffären var en stor politisk skandal som inträffade i USA på 1970-talet. Ett inbrott gjordes då i Democratic National Committees (DNC) högkvarter och Nixon-administrationen försökte mörklägga sin inblandning i händelsen.https://twitter.com/realDonaldTrump/status/837996746236182529

"Skicka SEAL Team Six till Vita huset"

New York Times ledarskribent Nicholas Kristof gav sin syn på Trumps senaste utspel på sin Facebook-sida. Han skriver bland annat att "presidenten verkar medge att han var målet för en regeringsutredning om huruvida han var i maskopi med en fientlig makt". Enligt Kristof ska Trump ha fått informationen om avlyssningen från nyhetssajten Breitbart och han frågar sig hur en person som har tillgång till information från 17 underrättelsetjänster ändå väljer att tro på information från en "galen" nyhetssajt. "Han verkar oroväckande instabil", skriver Kristof och kräver samtidigt att en oberoende utredning görs om kopplingarna mellan Trump och Kreml, en utredning likt den som gjordes efter terrordåden den 11 september 2001.

Han riktar sedan en vädjan direkt till försvarsminister Jim Mattis: "Om du läser det här, snälla skicka SEAL Team Six till Vita huset för att beslagta alla manicker som vår president kan använda för att tweeta."

SEAL Team Six är ett specialförband med elitsoldater som tillhör den amerikanska flottan.

Från hårda anklagelser mot Obama gick Donald Trump sedan vidare och gav sig på Arnold Schwarznegger. Han som tog över programledarrollen från Trump för realityserien ”The celebrity apprentice”.

– Arnold Schwarzenegger lämnade inte The Apprentice frivilligt, han fick sparken på grund av de dåliga tittarsiffrorna. Ett dåligt slut på ett bra tv-program, skriver Trump på Twitter


https://twitter.com/realDonaldTrump/status/838016045222854656


Trumps tweet blev snabbt världsnyhet

Den amerikanska presidentens anklagelser på Twitter blev snabbt blivit en världsnyhet som bland annat plockats upp av flera medier, bland annat Sky News, USA Today och Independent.https://twitter.com/SkyNews/status/837992107998605312https://twitter.com/Independent/status/837997619150483457https://twitter.com/USATODAY/status/838002943181742080


Ryske ambassadören träffade Obama 22 gånger

Det här är inte den första känga Donald Trump riktat mot Barack Obama den senaste tiden. Tidigare på lördagen uttalade han sig om justitieminister Jeff Sessions som enligt Washington Post suttit i enskilda möten med Rysslands ambassadör, både i juli och i september förra året.

– Samma ambassadör som träffade Jeff Sessions besökte Obama i Vita huset 22 gånger, fyra gånger bara förra året, skriver Trump på Twitter.

Trump har tidigare även twittrat om att Sessions första möte med den ryske ambassadören bokades in av just Obama-administrationen.

Jeff Sessions meddelade senare att han lämnar utredningen om den ryska inblandningen i det amerikanska valet. Donald Trump säger dock att han har fullt förtroende för Sessions och kallar bevakningen av Sessions för en "häxjakt" på Twitter.https://twitter.com/realDonaldTrump/status/837991759045079040


Donald Trump har även varit en av anhängarna av den konspirationsteori som menar att Obama inte är född i USA. Genom att hänvisa till anonyma källor har han minst fem gånger hävdat att Obama inte är född i USA och att hans födelsebevis är förfalskat. Trump tillstod dock under valkampanjen att Obama är född i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.