Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump: Nordkorea kan bli en ekonomisk supermakt

Donald Trump, president i USA, är nu i Kina. På onsdag träffar han Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Just nu sitter Nordkoreas ledare på ett bepansrat supertåg på väg till Hanoi i Vietnam.

Ett andra officiellt möte med USA:s president Donald Trump sker på onsdag och torsdag med fokus på en sak: fortsatta diskussioner om nedrustning av kärnvapen i Nordkorea.

Fast det går inte fort – tåget åker max 60 kilometer i timmen.

På onsdag och torsdag ska den amerikanske presidenten träffa Nordkoreas ledare Kim Jong Un i Vietnams huvudstad Hanoi.

På agendan står fortsatta förhandlingar om att avrusta Nordkoreas kärnvapenarsenal. Senast de träffades i juni förra året blev resultatet en besvikelse. 

Kim Jong Un och Donald Trump den 12 juni i Singapore där man träffades för första gången. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Den här gången ska förhandlingarna fortsatta med större fokus. Nordkoreas intresse i frågan är att få till bättre relationer med USA, att få sanktionerna hävda, och man hoppas om löften om någon sorts militärisk säkerhet, och vissa löften om ekonomisk stabilitet för landet.

USA vill att landet fryser alla sina kärnvapen- och robotprogram omgående.

Båda vill ha mer

Efter det förra mötet i juni 2018 uteblev de stora resultaten.

Efter mötet valde Nordkorea att avsluta med vissa missilövningar i landet, och önskade att USA bjöd till med lättade sanktioner. Men det gjorde inte USA, utan ville ha mer av Nordkorea innan de skulle 

Oron just nu i omvärlden är att Nordkorea kommer få mycket, utan att ge mycket tillbaka. 

Kommer landet kunna lova att nedrusta sin kärnvapenarsenal?

Och om det kommer ett löfte, hur ska det kontrolleras fram över?

Hur mycket är ett löfte värt, om avtalet är signerat en av världens värsta despoter, undrar de mest skeptiska till mötet potentiella framgångar.

Trump: Finns stor potential för landet

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1099660044004704260

Donald Trump är i Kina just nu och twittrar om sitt kommande möte med ordförande Kim.

Han skriver att den nordkoreanske ledaren ”förstår att ett avtal om nedrustning kan leda till att landet kan bli en av världens största ekonomiska makter”. Och så fortsätter han: ”Tack vare landets läge, och folk (och han själv) har det potential för en expansiv tillväxt - större än vilket annat land i världen”.

Kim Jong Un har givetvis inte twittrat, men landets officiella twitterkonto skrev den 15 februari att man hoppades på ett ”betydande resultat” efter det historiska mötet. 

https://twitter.com/NorthKoreaDPRK/status/1099672364818857986

Ett mytomspunnet tåg

Tåget som Kim Jong Un reser i är närmast mytomspunnet. Det är mörkgrönt med en bred gula rand på sidan. Tydligen en symbol för att det är landets högste ledare som är ombord.

Kim Jong Uns farfar, Kim Il Sung, var oerhört flygrädd. Han reste alltid med tåg för politiska möten, han var flera gånger i både Kina eller Ryssland under sin tid vid makten som sträckte sig mellan 1948 och 1994. 

Under Koreakriget ska tåget ha använts som ledarens huvudkvarter. Men nuvarande ledaren har inte någon flygrädsla, utan har flugit till Kina flertalet gånger. Då blev han flugen dit med ett kinesiskt plan. 

Den här resan gick däremot med tåg, det mörkgröna och mytomspunna. Tågets hastighet är, enligt flera mediekällor, begränsat till 60 kilometer i timman. Avfärden gick i lördags eftermiddag från Pyongyang, och är totalt 400 mil lång.