Trump: "Ni ser vad som hände i Sverige?"

Donald Trump tog upp Sverige i sitt tal i Florida: "Ni ser vad som hände i går kväll i Sverige?" sa han.
Foto: Chris O'Meara / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump bland annat om säkerhet och tog upp Sverige som ett skräckexempel. Hä vid talet tillsammans med sin fru Melania.
Foto: Chris O'Meara / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.
Foto: Chris O'Meara / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Susan Walsh / AP TT NYHETSBYRÅN

Under ett tal i Florida i natt pratade Donald Trump bland annat om säkerhet och nämnde att något hände i Sverige under fredagskvällen.

Nu frågar sig världens nyhetsmedier vad Trump egentligen menade.

Även UD ställer sig frågande till uttalandet.

– Där svårt att veta vad han syftar på, säger Catarina Axelsson, pressinformatör på UD.

Donald Trump höll tal i natt till sina supportar i Melbourne, Florida under sin slogan "Make America great again".

När presidenten kom in på säkerhet i talet, som rörde flera olika ämnen, tog han upp Sverige.

– Ni ser vad som hände i går kväll i Sverige? I Sverige! Där tog man in många personer och där har man problem som man aldrig har sett förut, säger Trump och fortsätter:

– Se på Bryssel, se på Nice och se på Paris. Det fanns ingen möjlighet att kontrollera dessa människor som de tog in, vi däremot kommer att hålla vårt land säkert!

Fox news-inslaget som Donald Trump kan ha syftat på i sitt tal.
Foto: Fox News/Skärmdump

LÄS ÄVEN: Teorin: Blandade ihop Sverige med Pakistan


Nu har Sveriges ambassad i Washington kontaktat det amerikanska utrikesdepartementet för att få klarhet i vad Trump egentligen menade när han talade om Sverige.

På UD känner man inte till någon händelse i fredags Donald Trump kan ha syftat till när han nämnde Sverige. Det säger Catarina Axelsson, pressinformatör på UD.

Margot Wallström.
Foto: Patrik C Österberg/IBL

– Där svårt att veta vad han syftar på och det är tyvärr inget jag kan kommentera, säger Axelsson.


LÄS MER: Trump möter sina anhängare i Florida


Har kontaktat utrikesdepartementet

Under söndagen har Trumps kommentarer blivit en världsnyhet som tagits upp av alla stora nyhetsmedier.

Nyhetsbyrån AP sätter rubriken: "Svenskar kliar sig i huvudet efter Trumps kommentar om en större incident".

Brittiska Sky News: "Det underliga fallet med president Trump och den svenska incidenten".

New York Times: "I går kväll i Sverige? Trumps uttalande förvirrar en nation"

CNN: "Trump hävdar inkorrekt att Sverige nyligen attackerades"

Många kopplar förvirringen till sociala medier, och de hashtags som under söndagen har trendat (#lastniteinsweden och #swedenincident). Man hänvisar även till den före detta utrikesministern Carl Bildts kommentar på Twitter.https://twitter.com/carlbildt/status/833219648044855296


Kan ha syftat på Fox News

Trump gav under talet ingen vidare förklaring till exemplet med Sverige. Men av allt att döma hänvisar han till ett inslag som sändes i tv-kanalen Fox News på fredagen.

I inslaget intervjuar programledaren Tucker Carlson dokumentärfilmaren Ami Horowitz som tillbringat en period i Sverige och talar om sin syn på invandringen.


LÄS MER: Här slirade han på sanningen

Trump-supportrar.
Foto: Susan Walsh / AP TT NYHETSBYRÅN

Horowitz slår bland annat fast att både sexualbrott och vapenbrott ökat dramatiskt i samband med Sveriges "öppna dörrar"-policy. Samtidigt uppges att svenska myndigheter mörkar etnicitet på sexualförbrytare på exempelvis musikfestivaler.

När Horowitz får frågan om vad invandringen kommer att leda till på sikt sägs det att det räcker med att titta på Frankrike och Belgien som tagit emot flyktingar under en lång period.

Han pekar på bland annat terrordåd och nämner att Sverige hade sin första terrorattack för inte så länge sen. Han går inte in närmare på ämnet eller vad han syftar till.

Den 11 december 2010 sprängde sig en man till döds nära Drottninggatan i Stockholm.

Talar om jobb

Dokumentärfilmaren säger också att många migranter söker sig till Sverige eftersom de får fina lägenheter, möjlighet till utbildning och ekonomiska bidrag.

I inslaget uppges också att endast 500 av de 162 000 asylsökande som Sverige tog emot 2015 har fått jobb. Siffrorna finns i en artikel som publicerades av SVT i maj förra året.

Dock nämner Horowitz inte i inslaget att det krävs ett speciellt tillstånd för att få arbeta i Sverige innan man får uppehållstillstånd. Funktionen var en av de som drog ut på tiden under flyktingkrisen då Migrationsverket var satt under hård press.

Får kritik för uttalande

Donald Trump kritiseras även för sin kritik mot medier. Tidigare i veckan twittrade presidenten att de han kallar för falska nyhetsmedier inte är hans fiende, utan det amerikanska folkets fiende.

Demokraten Adam Schiff, ledamot i USA:s representanthus, säger i en intervju med ABC att uttalandet är något man hör "diktatorer säga när de vill kontrollera information", enligt Politico.

Även republikanen och senatorn John McCain går på samma linje i en intervju med NBC.

– När man tittar på historien är det första som diktatorer gör att stänga pressen. Och jag säger inte att president Trump försöker vara en diktator. Jag säger bara att vi måste dra lärdom av historien, säger McCain i intervjun enligt Washington Post.

I nattens tal sa Donald Trump att han ville tala till folket utan "filter och falska nyheter". Statsvetaren Frida Stranne menar att presidenten och Vita huset nu skickar signaler om en ny strategi för att nå ut med information.

– Det är en chans han försöker ta nu, att styra om uppmärksamheten och det kommer signaler från Vita huset om att man har en ny strategi där han mer ska vara den som talar direkt till folket varje vecka, när presidenten varje vecka pratar till nationen och att han generellt ska vara med synlig. Så det här kan vi förstå som en nystart, säger Frida Stranne i Expressen TV.

Säpo: "Terrornivån oförändrad"

Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt skrev på Twitter: "Vad har han rökt?"
Foto: Anna-Karin Nilsson

Säkerhetspolisen vill inte kommentera om det skulle ha skett någon specifik händelse i fredags som skulle ha förändrat hotbilden mot Sverige.

– Vi kommenterar inte politiska uttalanden. Det jag kan kommentera är att terrornivån ligger på en trea och det har den gjort sedan länge tillbaka, säger Karl Melin på kommunikationsstrateg på Säpo.

Hotnivån i Sverige vad gäller terrorbedömning ses över kontinuerligt av Nationellt centrum för terrorbedömning, NTC, som är en arbetsgrupp med personal från Säkerhetspolisen. NTC graderar hotbilden på en femgradig skala.

I nuläget ligger terrornivån alltså på en trea, vilket innebär förhöjt hot. Där har nivån legat sedan 2010 med undantag för en kortare period.

– Mellan den 18 november 2015 till den 2 mars 2016 skedde en förhöjning upp till en fyra. Det var en förhöjning i samband med terrorattentaten i Paris. Sedan dess har den legat på en trea, säger Karl Melin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.