Donald Trump och Deutsche Bank har ett ekonomiskt samarbete som går tillbaka ända till 1990-talet. Men när den dåvarande amerikanska presidentkandidaten 2016 bad om ett nytt lån blev det stopp – efter att frågan tagits hela vägen upp till bankledningen i Frankfurt.
Det uppger tre anonyma källor med insyn i ansökan till The New York Times.
Enligt tidningen hade Trump lånat tiotals miljoner dollar för att finansiera sin kampanj. Samtidigt lade han stora summor på att utvidga sin affärsverksamhet. Låneansökan till Deutsche Bank skulle finansiera arbeten på en golfanläggning i Skottland.
Men lånet blev aldrig av efter att chefer högt upp i bankens ledning sa ifrån. Enligt The New York Times källor var de oroliga för att bankens rykte skulle skadas. Men även för att de inte skulle kunna kräva tillbaka pengarna.

Om Donald Trump blev president, och av någon anledning inte kunde betala tillbaka lånet, skulle banken stå inför dilemmat att släppa kravet eller behöva beslagta tillgångar från USA:s president.
Nekar till att lånet behövdes
En talesperson för Trump Organization säger till The New York Times att företaget inte behövde utomstående finansiering för golfanläggningen i Skottland och att källornas uppgifter inte stämmer. Deutsche Bank avböjde att kommentera.
Den nekade låneansökan visar inte bara att Donald Trump aktivt drev sin affärsverksamhet under presidentvalskampanjen. Den kan också leda till vidare utredning i de kommittéer som Demokraterna driver i kongressen för att granska Trumps förhållande till Deutsche Bank, som förra året dömdes till miljardböter för tvätt av svarta ryska pengar.
Affärer ihop sedan 1990-talet
Donald Trumps och bankens affärer började på 1990-talet när flera av hans företag hade gått i konkurs och lämnat amerikanska banker med stora förluster, skriver The New York Times.
Deutsche Bank ville etablera sig på den amerikanska marknaden och var redo att ta större risker. Det innebar ett samarbete mellan parterna som alltså sträckt sig ända fram till i dag.