Trump: Neka alla muslimer inträde

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Donald Trump vill stoppa muslimer från att komma in i USA.
Foto: Charlie Neibergall
Presidentkandidaten menar att man måste "räkna ut vad som händer".
Foto: Charlie Neibergall

NEW YORK. Donald Trump vill porta muslimer från USA.

Det är en rejäl upptrappning av hans redan hårda retorik efter attackerna i Paris och San Bernardino.

– Det är uppenbart att hatet är bortom alla förståelse, säger Trump i ett uttalande skriver New York Times.

Trump kallar det en säkerhetsåtgärd. Kravet han under måndagseftermiddagen framförde går ut på att USA ska stänga gränserna för muslimer – åtminstone tills landets ledare ”fått koll på vad det är som händer”, skriver New York Times.

– Utan att kolla på statistik så är det uppenbart för alla att hatet är bortom all förståelse, säger Trump och tilläger att det måste utredas var detta hat kommer från och vad som måste göras.

– Innan vi kan avgöra detta, förstå detta problem och det farliga hot det utgör kan vi inte låta vårt land bli offer för fruktansvärda attacker av människor som tror på jihad och inte har någon känsla för sans eller respekt för mänskligt liv, säger han.

Svar till Obama

Uttalandet kommer som ett svar till president Obamas tal från i söndags då han talade till nationen och kallade masskjutningen i San Bernardino i Kalifornien för en terrorhandling och bekräftade att paret som sköt ihjäl fjorton människor sympatiserade med terrororganisationen IS.

Obama presenterad också en plan hur USA ska hantera hotet och besegra terrorgruppen men poängterade att det inte är ett krig mot islam.

Trumps uttalandet väckte genast starka reaktioner och han anklagades än en gång för att vara rasist, men också historielös och för att sakna kunskap om landets lagar.

– Det är en fruktansvärd sak att säga och långt från vad USA står för, säger politiska analytikern Peter Bergen till CNN.

Anledningen: "Död"

Andra menar att Trump bara är ute efter uppmärksamhet efter sjunkande opinionssiffror. Bara några timmar innan hade en ny opinionsundersökning presenterats av Monmouth University som visar att Trump tappat till en andraplats i Iowa där det första nomineringsmötet hålls 1 februari. I undersökningen fick Ted Cruz 24 procent medan Trump  får 19 procent.

En talesperson för Trump bekräftar för New York Time att hans uttalande är äkta.

På frågan vad som utlöst det svarade talespersonen:

- Död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.