Trump till attack
mot Sverige i talet

Donald Trump och Melania Trump kom till Florida i presidentplanet Air Force One.
Foto: Susan Walsh / AP
Donald Trump på scenen i Florida.
Foto: Susan Walsh / AP
Donald Trump under ett av sina kampanjtal under valrörelsen förra året.
Foto: Evan Vucci / AP

Inatt talade Trump till sina supportrar i Florida.

Då passade den amerikanska presidenten på att lyfta fram Sverige som ett skräckexempel.

I talet kritiserade Trump Sverige för den generösa migrationspolitiken.

– I Sverige har man tagit in många personer och där har man problem som man aldrig har sett förr, säger han.

Talet ägde rum i en omgjord flyghangar i staden Melbourne, Florida.

Inför talet spelades dramatisk musik i kombination med gamla tal av Donald Trump, något som uppskattades av supportrarna på plats.

I publiken syntes välbekanta skyltar från valkampanjen i publikhavet, med budskap som "CNN sucks" och "Hillary for prison". Flera personer talade innan och berömde Trump och hans insatser hittills som president, däribland distriktets kongressledamot, Bill Posey.

Läste trosbekännelsen.

Vid 17.45, lokal tid, steg en ledigt klädd Donald Trump ut från Air Force One tillsammans med hustrun Melania Trump.

När huvudpersonen äntrade scenen några minuter senare var det under stort jubel och ett upprepat skanderande: "USA, USA, USA".

Melania Trump och Donald Trump anlände i Air Force One till supportermötet i Florida.

Melania Trump introducerade sedan sin make genom att läsa "Fader vår".

– Det är så fantastiskt att vara här i Florida, mitt andra hem. Det här är en stat jag älskar, en stat där vi tog en stor seger tillsammans, säger Donald Trump.

När han sedan började tala var det direkt med taggarna utåt mot nyhetsmedierna, återigen.

– Jag vill tala med er utan bluffmediernas filter. De har publicerat falska historier efter varandra, de vill inte rapportera sanningen. De har inga källor, trots att de säger att de har det. De har sagt att vi har fel i två år nu, de är en del av problemet, säger han.

Citerar Thomas Jefferson

För att förstärka sitt budskap valde Trump att citera en av USA:s första presidenter, Thomas Jefferson, som enligt Trump ständigt låg i konflikt med nyhetsmedierna.

– Många av våra största presidenter har haft konflikter med medierna. Den 14 juni 1807 sa han: "Man kan inte tro på någonting som man läser i tidningarna". Jag kommer att fortsätta att avslöja dem för vad de är. De har en agenda och det är inte er agenda, säger han till åhörarna.

Det ska sägas att hemsidan Politifact tidigare har presenterat ett brev som Thomas Jefferson skrev 1787 om hur han då såg på tidningar.

"Vår regering grundas på folkets åsikt, vårt första mål bör vara att bevara det så. Och om det vore upp till mig att bestämma huruvida vi ska ha en regering utan tidningar, eller tidningar utan en regering, så tvekar jaga inte en sekund på att välja det förra. Men jag menar att varje man bör få en tidning och vara kapabel att lösa densamma" skrev han.

Missvisande uttalande om Boeing

Expressen skrev under gårdagen om att Trump och hans administration sitter i förhandlingar med Boeing om det nya Air Force One-planet.

Enligt Trump själv så har han i förhandlingarna fått ner priset på det nya planet med mer än 25 procent.

– Jag vägrar flyga i ett flygplan för 4,2 miljarder dollar. Så jag tog in Boeing och fick ner priset med mer än en miljard dollar. Men det räckte inte, jag sa att priset fortfarande är högt. Boeing kommer att tjäna pengar på avtalet, men betydligt mindre med mig som president, säger Trump.

Politifact har tidigare graderat Trumps uttalande om Boeing som en halvsanning. 4,2 miljarder är inte en orimlig siffra, sett till prognosen, men den gäller för två plan och nio tiondelar av kostnaden är kopplad till myndigheternas krav på extra utrustning och inte till flygtillverkaren.

Donald Trump på scenen i Florida.
Foto: Susan Walsh / AP TT NYHETSBYRÅN

Lovar förändringar gällande inreseförbudet

Donald Trump har vid flera tillfällen kritiserat det domstolsbeslut som innebar att hans exekutiva order om inreseförbudet för folk från sju olika länder hävdes.

Precis som när han talade till MCAA, en samlingsorganisation för poliser, valde han att citera den lagstiftning som länge har gällt angående utlänningar.

– "När presidenten anser att utlänningars inresa i USA kommer att vara skadlig för amerikanska intressen kan han, genom kungörelse, förbjuda inresningar för alla utlänningar under en period som han anser nödvändig". En dålig High School-elev förstår detta, men inte dessa domare, säger han.

Han fortsatte sedan att med att utlova förändringar kring detta framöver.

– Det kan inte vara enklare. Vi kommer att göra något stort nästa vecka som kommer att imponera på er. Vi kommer att göra allt för att hålla vårt land säkert, säger Trump.

Kritiserade Sverige

En bit in i talet kom Trump in på säkerhet och nämnde då Sverige.

Fox news-inslaget som Donald Trump kan ha syftat på i sitt tal.
Foto: Skärmdump/Fox news

– Ni ser vad som hände i går kväll i Sverige? I Sverige! Där tog man in många personer och där har man problem som man aldrig har sett förut, säger Trump och fortsätter.

– Se på Bryssel, se på Nice och se på Paris. Det fanns ingen möjlighet att kontrollera dessa människor som de tog in, vi däremot kommer att hålla vårt land säkert!

Det Trump möjligen hänvisar till är ett uppmärksammat inslag som sändes på tv-kanalen Fox News under fredagen, där profilerade programledaren Tucker Carson intervjuade dokumentärfilmaren Ami Horowitz som har tillbringat tid i Sverige.

I intervjun anklagas svenska myndigheter bland annat för att mörka etnicitet på sexualförbrytare, samtidigt som dokumentärfilmaren slår fast att sexualbrott och vapenbrott har ökat markant under den period som Sverige har anammat sin ”öppna dörr”-policy gentemot flyktingar.

Bland annat anges att endast 500 av de 162 000 asylsökande 2015 har fått jobb. Exakt samma siffror angavs i en nyhet som SVT publicerade 31 maj i fjol. Vad Horowitz glömmer att nämna är att det krävs ett särskilt tillstånd för att få arbeta innan man fått uppehållstillstånd.

Trump tog upp en anhängare på scenen.

Under flyktingkrisen var Migrationsverket satta under hård press, och en av de funktioner som sackade efter i arbetet var just utfärdandet av dessa tillstånd.

Tog upp man på scenen

Plötsligt fick Trump syn på en person i publiken som han hade sett intervjuas i tv, tidigt under morgonen.

– Kom upp här, jag inte rädd för dig, mer än att du ska ge mig en kyss kanske. Klättra över staketet bara, säger Trump.

En medelålders man klev upp på scenen och kramade om Trump. Han fick sedan prata i några sekunder inför folksamlingen.

– När Trump under valet lovade alla saker visste jag att han skulle genomföra dem, säger mannen.

När han sedan gick av scenen kommenterade Trump tilltaget.

– Secret Service gillade inte det där, men vi känner våra medmänniskor, eller hur? Medierna kommer säkert inte att visa detta dock, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.