Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump: Militären är förberedd på nordkoreanska provokationer

Donald Trump Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Amerikanskt flygvapen på Andersen Air Force Base i Guam. Foto: TECH. SGT. RICHARD EBENSBERGER / POLARIS/IBL

USA:s president Donald Trump eskalerar retoriken mot Nordkorea ytterligare.

"Militära lösningar är nu på plats, laddat och klart, om Nordkorea skulle bete sig osmart. Förhoppningsvis kommer Kim Jong Un hitta en annan väg!" skriver Trump på Twitter.  

Senare på fredagen säger presidenten att Kim Jong Un "verkligen skulle få ångra" en attack mot Guam eller någon annan USA-allierad nation. 

Uttalandet från Trump kommer efter flera dagars ökande spänningar mellan USA och Nordkorea. 

Tidigare i veckan rapporterades det i amerikanska medier att Nordkorea nu har möjlighet att fästa kärnvapenladdningar vid raketer.  

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/895970429734711298

Nordkoreas vapenteknologi fick Trump att reagera

Det fick Trump att reagera med att lova "eld och vrede" om Nordkorea hotade USA – en röd linje som Kim Jong-Un omedelbart korsade med ett hot om att attackera den amerikanska flottbasen på ön Guam i Stilla havet.

Enligt nyhetsbyrån AP har den nordkoreanska militären beordrats att förbereda en attack mot vattnet nära Guam innan mitten på augusti, och sedan invänta Kims order. 

Trump eskalerar retoriken

Efter att utrikesministern Rex Tillerson försökt tona ned Trumps dramatiska uttalande gick presidenten på torsdagen ut och upprepade hotet, och undrade även högt om det inte var för "milt". 

Kim Jong-Un. Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT

– Det är bäst att Nordkorea sansar sig, annars kommer de att hamna i trubbel, som få nationer någonsin varit i trubbel, sade Trump på torsdagen vid ett framträdande med vicepresidenten Mike Pence på presidentens golfklubb i New Jersey. 

Fredagens tweet innebär en ytterligare retorisk upptrappning. 

Uttrycket som Trump använde – "locked and loaded" – förknippas med actionhjälten John Wayne och tycks signalera att Trump vill visa en tuff attityd. 

Presidenten twittrade från sin privata golfklubb i Bedminster, New Jersey, där han för närvarande avnjuter en 17 dagars semester. 

"Skulle få ångra attack" 

Senare på fredagen mötte Donald Trump reportrar vid hans golfanläggning i New Jersery där han befinner sig just nu. Och presidenten var fortsatt hård mot Nordkorea och ledaren Kim Jong Un. 

– Om han yttrar något öppet hot, vilket han i och för sig har gjort i flera år, och hans familj har gjort i flera år – eller om han gör någonting mot Guam eller någon annan plats som är amerikanskt territorium eller är en amerikansk allierad – så skulle han verkligen få ångra det. Och han skulle få ångra det snabbt, säger Trump enligt CNBC.