Donald Trump Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Amerikanskt flygvapen på Andersen Air Force Base i Guam. Foto: TECH. SGT. RICHARD EBENSBERGER / POLARIS/IBLAmerikanskt flygvapen på Andersen Air Force Base i Guam. Foto: TECH. SGT. RICHARD EBENSBERGER / POLARIS/IBL
Amerikanskt flygvapen på Andersen Air Force Base i Guam. Foto: TECH. SGT. RICHARD EBENSBERGER / POLARIS/IBL

Trump: Militären är förberedd på nordkoreanska provokationer

Publicerad

USA:s president Donald Trump eskalerar retoriken mot Nordkorea ytterligare.

"Militära lösningar är nu på plats, laddat och klart, om Nordkorea skulle bete sig osmart. Förhoppningsvis kommer Kim Jong Un hitta en annan väg!" skriver Trump på Twitter.  

Senare på fredagen säger presidenten att Kim Jong Un "verkligen skulle få ångra" en attack mot Guam eller någon annan USA-allierad nation. 

Uttalandet från Trump kommer efter flera dagars ökande spänningar mellan USA och Nordkorea. 

Tidigare i veckan rapporterades det i amerikanska medier att Nordkorea nu har möjlighet att fästa kärnvapenladdningar vid raketer.  

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/895970429734711298

Nordkoreas vapenteknologi fick Trump att reagera

Det fick Trump att reagera med att lova "eld och vrede" om Nordkorea hotade USA – en röd linje som Kim Jong-Un omedelbart korsade med ett hot om att attackera den amerikanska flottbasen på ön Guam i Stilla havet.

Enligt nyhetsbyrån AP har den nordkoreanska militären beordrats att förbereda en attack mot vattnet nära Guam innan mitten på augusti, och sedan invänta Kims order. 

Trump eskalerar retoriken

Efter att utrikesministern Rex Tillerson försökt tona ned Trumps dramatiska uttalande gick presidenten på torsdagen ut och upprepade hotet, och undrade även högt om det inte var för "milt". 

Kim Jong-Un.Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT

– Det är bäst att Nordkorea sansar sig, annars kommer de att hamna i trubbel, som få nationer någonsin varit i trubbel, sade Trump på torsdagen vid ett framträdande med vicepresidenten Mike Pence på presidentens golfklubb i New Jersey. 

Fredagens tweet innebär en ytterligare retorisk upptrappning. 

Uttrycket som Trump använde – "locked and loaded" – förknippas med actionhjälten John Wayne och tycks signalera att Trump vill visa en tuff attityd. 

Presidenten twittrade från sin privata golfklubb i Bedminster, New Jersey, där han för närvarande avnjuter en 17 dagars semester. 

"Skulle få ångra attack" 

Senare på fredagen mötte Donald Trump reportrar vid hans golfanläggning i New Jersery där han befinner sig just nu. Och presidenten var fortsatt hård mot Nordkorea och ledaren Kim Jong Un. 

– Om han yttrar något öppet hot, vilket han i och för sig har gjort i flera år, och hans familj har gjort i flera år – eller om han gör någonting mot Guam eller någon annan plats som är amerikanskt territorium eller är en amerikansk allierad – så skulle han verkligen få ångra det. Och han skulle få ångra det snabbt, säger Trump enligt CNBC.   

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag