Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump: Mays plan för brexit dödar USA-avtal

Foto: STEFAN ROUSSEAU / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: WILL OLIVER / AP TT NYHETSBYRÅN

LONDON. Englands premiärminister Theresa May har inte lyssnat på Trumps råd om brexit – och genom att sikta på en ”mjuk” brexit kan hon ha förstört chanserna till ett avgörande handelsavtal med USA.

Det säger USA:s president Donald Trump till tidningen The Sun. 

Efter ett krismöte med Nato på grund av Donald Trumps missnöje med de europeiska Nato-länderna har USA:s president rest vidare till Storbritannien för att träffa premiärminister Theresa May.

Nu uttrycker han också missnöje med Mays sätt att hantera brexit och menar att hon har struntat i hans råd gällande utträdet ur EU genom att försöka göra en så kallad mjuk brexit, skriver The Sun.

Trump säger att han har varnat sin brittiska kollega för att om landet försöker behålla nära band med EU kommer det att förhindra ett lukrativt handelsavtal med USA.

– Om de gör ett sådant avtal kommer vi troligtvis att förhandla med Europeiska unionen i stället för att förhandla med Storbritannien, så de kommer förmodligen att döda avtalet, säger Trump till The Suns reporter Tom Newton Dunn.

 

LÄS MER:  Pompa och protester vid Trumps besök i London 

Hyllar Mays nemesis

Han menar att May har gjort raka motsatsen till vad han förespråkat och att resultatet av det har blivit ”väldigt olyckligt”. Den nya brexit-planen släpptes i sin helhet under onsdagen och president Trumps främsta kritik rör kärnan i den nya planen:

Enligt planen ska de hålla sig till de gemensamma reglerna som Bryssel har på varor och jordbruksproduktion för att kunna hålla tullgränserna öppna mot EU.

– Om de gör så kommer deras handelsavtal med USA förmodligen inte att bli av, säger Donald Trump till The Sun. 

Presidentens kritik om hur premiärminister May hanterar brexit väntas ge ytterligare sprängstoft till konflikterna inom Tory-partiet där flera brexitanhängare redan rasar mot premiärministern.

För att spä på det ytterligare hyllade dessutom Trump Mays nemesis: Boris Johnson – som avgick i måndags till följd av de mjukare brexit-planerna. Enligt The Sun har Trump sagt att Boris Johnson skulle ”vara en utmärkt premiärminister”.

"Skulle gå in stenhårt”

Det stora handelsavtalet mellan USA och Storbritannien som Trump tidigare utlovat är något som är starkt omkramat av brexit-anhängare som sett det som första priset till följd av brexit.

Men president Trump menar att Mays nuvarande plan kommer att påverka handeln med USA på ett negativt sätt.

– Vi har nog med problem med Europeiska unionen. Vi trycker till Europeiska unionen just nu för att de inte har behandlat USA rättvist i handeln, säger Donald Trump till The Sun. 

När han blev ombedd att kommentera Boris Johnsons uttalanden på en middag för två veckor sedan där Johanson sagt att Trump ”skulle gå in stenhårt” om han förhandlade brexit svarad Trump: 

– Han har rätt. Jag skulle ha gjort det väldigt annorlunda. Jag berättade faktiskt för Theresa May hur hon skulle göra det, men hon lyssnade inte på mig. 

Tidningen The Suns förstasida den 13 juli 2018.

Inte vad folket röstade om

När the Sun frågor om Trump menar att han skulle vara beredd att lämna förhandlingsbordet svarar han att det är ”absolut vad han skulle ha gjort”.

– Du vet, förhandlingar som pågår för länge är aldrig bra sådana. När en förhandling tar för lång tid, då slutar de aldrig väl. 

Han ifrågasätter också om den nya planen för brexit motsvarar det som folket röstade för i folkomröstningen om utträde. 

– Avtalet som hon genomför är väldigt annorlunda från det som folk röstade på, säger Trump till The Sun.

Men kritiken till trots betonar den amerikanske presidenten att han tycker att May är en väldigt bra person. Och han tar avstånd från The Washington Posts rapportering om att han ska ha sagt att han ser henne som ”en bossig skollärare”.

– Nej, nej, nej, nej. Jag har aldrig sagt något dåligt om henne. Det är falska nyheter. Jag tycker att hon är en trevlig person.

Trumps besök försenades av en kaotisk sista dag på Natomötet i Bryssel med världsledare – då han gick till angrepp mot att de andra länderna inte bidragit lika mycket till Natos budget. 

Meningarna om vilken framgång Natomötet verkligen var gick isär – president Trump hävdar att samtliga Nato-länder gått med på att höja anslagen för försvarssamarbetet snabbare än vad som är tidigare överrenskommet. Men flera andra Nato-ledare menar att det är avtalet från 2014 som gäller.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!