Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump lovar att stötta offrens familjer

Donald Trump talar efter att ha träffat några av de poliser som var först på plats efter massmordet i Las Vegas.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

På onsdagen reste Donald Trump och hustrun Melania till Las Vegas efter massmordet vid paradgatan The Strip. 

Presidentparet träffade bland annat polisen i Las Vegas. Donald Trump hyllade deras osjälviska insatser och erbjöd stöttning till alla drabbade familjer. 

– Vi vet att er sorg känns ändlös. Vi står tillsammans för att bära er sorg. Ni är inte ensamma, säger han. 

Men om landets vapenlagar sa presidenten inte ett ord. 

Ett par dagar efter massmordet i Las Vegas, där 59 personer dött och över 500 personer skadats, besökte USA:s president och hans hustru Melania staden. 

Paret besökte först University Medical Center i Las Vegas och hyllade där både överlevande och sjukvårdspersonal – de överlevande för deras hjältemod och sjukvårdspersonalen för deras arbetsinsatser. 

– Jag måste säga att det gör en väldigt stolt att vara amerikan när man ser det jobb ni gjort, säger Donald Trump vid en presskonferens, skriver NBC.    

Presidenten sa dessutom att han står bakom offren och deras anhöriga "till 100 procent". 

Donald och Melania Trump tillsammans med doktor John Fildes på University Medical Center, efter att ha mött överlevande från skottlossningen.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

"Amerika är en nation i sorg"

Senare på onsdagen träffade Donald och Melania Trump Las Vegas-polisen. 

– Amerika är en nation i sorg. Jag besökte sjukhuset tidigare i dag där offer fortfarande återhämtar sig från sina skador. Vi ber för deras snabba återhämtande, säger president Trump. 

– Och vi sörjer förlusten av de poliser som mördades i den här grymma attacken, fortsätter han.

 

Läs mer: Las Vegas-mördarens galenskap den sista tiden 

 

Presidenten hyllar de poliser och festivalbesökare som, osjälviskt nog, riskerade sina egna liv för att hjälpa andra. 

Till offrens anhöriga säger Donald Trump: 

– Våra själar är tyngda av sorg. Vi vet att er sorg känns ändlös. Vi står tillsammans för att bära er sorg. Ni är inte ensamma. Vi kommer aldrig lämna er sida. 

Presidentparet mötte flera poliser som hjälpte till på platsen efter massmordet i Las Vegas.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

"Vår tröst är att offrens själar nu är i frid i himlen"

Samtidigt menar presidenten att landet inte får "definieras av den ondska eller det våld" som hotar. 

– Vi definieras av vår kärlek. Vår tröst är att offrens själar nu är i frid i himlen. Här på jorden är vi välsignade i sällskap av hjältar, säger Donald Trump och fortsätter: 

– Under månaderna som kommer kommer vi alla brottas med det hemska som har hänt. Och vi kommer att genomlida det tillsammans. Må gud välsigna de skadade och offrens anhöriga. Och må gud välsigna vår nation, säger president Trump avslutningsvis.   

Tyst om skytten och vapenlagarna

Donald Trump valde att inte nämna den utpekade skytten, 64-årige Stephen Paddock, som han tidigare beskrivit som en "väldigt sjuk och galen man". 

Han kommenterade heller inte landets vapenlagar. Debatten brukar blossa upp efter skjutningar – och i detta fall har det visat sig att Stephen Paddock hade ett 20-tal skjutvapen på hotellrummet. Ett par av vapnen ska han ha manipulerat för att kunna avlossa så många skott som möjligt utan att ladda om.  

Totalt har hela 47 skjutvapen tillhörande Paddock återfunnits på hotellet. 

Dagarna efter attacken har USA:s ivrigaste vapenförespråkare i National Rifle Association, liksom stadens vapenhandlare, varit tysta. 

 

Läs mer: Tystnad bland Las Vegas vapenhandlare dagen efter dådet 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.