Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump lättar på kraven till Nordkorea

Toppmötet hålls i Vietnam den 27 och 28 februari.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Förberedelserna inför det andra toppmötet mellan Trump och Kim Jong-Un är i full gång.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trumps slutmål är att Nordkorea avvecklar sina kärnvapen.

Men samtidigt säger presidenten att det inte är någon brådska, skriver USA Today.

En vecka före mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un meddelar USA:s president Donald Trump att slutmålet är att Nordkorea avvecklar sina kärnvapen, men att det inte är någon brådska, skriver USA Today.

– Så länge det inte sker några nya tester, har jag inte bråttom, säger Trump till USA Today.

Men samtidigt säger Trump, som talade vid en pressträff i Vita huset, att sanktionerna mot Nordkorea kommer att ligga kvar fram till genomförandet av nedrustningen. 

Trump säger att sanktionerna mot Nordkorea kommer att ligga kvar.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Moon förklarar för Trump

Förberedelserna inför det andra toppmötet i Vietnam den 27 och 28 februari är i full gång. Trump flyger ner nästa vecka för att träffa Kim Jong-Un under två dagar.

Trump har talat i telefon med Sydkoreas president Moon Jae-In. Moon har i ett uttalande förklarat för Trump att Sydkorea är beredda att återuppta det ekonomiska utbytet med Nordkorea. Det ska vara som en uppmuntring till huvudstaden Pyongyang att ta tag i nedrustningen, skriver USA Today.

Beslutet kan innebära att vägarna öppnas mellan Sydkorea och Nordkorea, och att turism tillåts i norr.

Sälja kärnteknik

Trumpadministrationen vill exportera kärnkraftsteknologi till Saudiarabien, enligt en ny rapport från ett utskott i kongressen, skriver Vox.

Det handlar om en teknik som skulle kunna användas i 40 kärnkraftverk, men Trumpadministrationen ska ha frångått normala säkerhetsrutiner i sin strävan att genomföra exporten. Uppgifterna kommer från visselblåsare i administrationen, står det i rapporten.

Flera etiska problem och säkerhetsrisker finns med administrationens planer, enligt en rapport från ett utskott i kongressen.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Högt uppsatta personer i Trumpadministrationen ska ha försökt att driva igenom exporten utan att först ha nödvändiga garantier och avtal på plats för en sådan tekniköverföring. Garantierna gäller bland annat om att Saudiarabien inte ska använda tekniken för att utveckla kärnvapen.

Startar utredning

Nu ska frågan tittas närmare på av det Demokratiskt ledda tillsynsutskottet i representanthuset, som startar en utredning. Kongressledamöter från båda partierna uttrycker oro över att Saudiarabien skulle kunna utveckla kärnvapen med hjälp av tekniken om inte lagar följs, det enligt nyhetsbyrån AP.

Flera personer i Trumpadministrationen som arbetat med planen påstås ha ekonomiska intressen av att den går i lås. Den före detta nationelle säkerhetsrådgivaren Michel Flynn pekas ut på grund av hans kopplingar till ett bolag i energi- och säkerhetssektorn, skriver Vox.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.