Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trump kräver dödsstraff för terroristen i New York

Sayfullo Saipov testkörde sin terrorrutt veckan innan dådet.
Foto: ALLAN TANNENBAUM / POLARIS IMAGES
Sayfullo Saipov misstänks ha planerat sitt dåd i ett år.
Foto: ELIZABETH WILLIAMS / AP/ TT
Foto: STEFAN JEREMIAH / POLARIS POLARIS IMAGES
President Trump kräver dödsstraff för Saipov.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT

Sayfullo Saipov dödade minst åtta och skadade tolv i det misstänkta terrordådet.

I sin mobil hade han 90 filmer och 3 800 bilder med IS-propaganda.

Samtidigt uppger den beskjutne 29-åringen i förhör på sjukhuset att han hyrde en bil veckan innan för att testköra terrorrutten, rapporterar USA Today.

FBI har gripit ytterligare en man från Uzbekistan men är förtegna om hans eventuella inblandning i dådet.

Donald Trump skriver på Twitter att Saipov "BORDE FÅ DÖDSSTRAFF" – vilket kan försvåra åklagarnas arbete att få en fällande dom, enligt New York Times.

Planen var att döda så många som möjligt. Nu är de formella anklagelserna mot uzbeken Sayfullo Saipov, 29, klara. 

Dådet hade han börjat planera redan för ett år sedan. I sin sökhistorik på mobilen har 29-åringen skrivit "halloween i NYC", och i förhör uppger han att han visste om att det skulle vara mycket folk på gatorna vid högtiden, enligt USA Today.

Veckan innan dådet hyrde han en pickup-bil som han testkörde på Manhattan. Syftet var att öva inför den skoningslösa attacken. I går satte han planen i verket. 

Saipov ska ha ropat "Allahu Akbar" när han tog sig ur den kraschade pickup-bilen för att fly.
Foto: STEFAN JEREMIAH / POLARIS

Minst åtta personer dödades och tolv skadades när Saipov mejade ner folk längst det populära cykelstråket på Houston street i stadsdelen Tribeca. Sex av de döda var turister från Argentina och Belgien.

Saipov bad om IS-flagga till sjukhuset

Efter att ha kraschat pickup-bilen i en skolbuss gjorde Saipov ett försök att fly – men sköts i magen av polisen Ryan Nash, som blev vittne till attacken av en slump.

På sjukhuset inleddes förhören med den misstänkte terroristen. Saipov har erkänt att han inspirerades av IS-filmer han sett på nätet, och "mår bra över det han har gjort", enligt stämningsansökan, rapporterar Reuters. 

Från sjukhussängen ska Saipov ha bett om att få en IS-flagga till sitt rum, skriver USA Today.

29-åringen sköts ner och greps av en polis som blev vittne till vansinnesfärden.
Foto: ST. CHARLES COUNTY DEPARTMENT OF CO / EPA/ TT

LÄS MER: Flera dödade efter terrordåd på Manhattan i New York


Grannar till den misstänkte i området New Jersey berättar för Daily Mail att de sett Saipov tillsammans med två manliga vänner köra runt i en Home depot-bil – liknande den som användes i attacken – iklädda traditionell klädnad.

– Det var udda och misstänkt eftersom jag aldrig såg honom eller de två andra lasta in eller ut något ur bilen, de hade aldrig på sig arbetskläder, säger 23-årige Carlos Batista, som bor två hus bort.

Hyrde bil en vecka innan för att provköra

Grannarnas observationer bekräftades av Saipov, som i förhör berättar att han hyrde en liknande pickup-bil för att provköra rutten. Om han inte hade krockat var planen att fortsätta vansinnesfärden mot Brooklyn Bridge för att döda ännu fler.

I hans mobil hittades 90 filmer och 3 800 bilder med IS-propaganda. Filmerna ska ha föreställt avrättningar och instruktionsfilmer för hur man skapade hemmagjorda bomber.

Dagen efter dådet lämnar folk blommor vid platsen.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT

LÄS MER: Alla åtta offer i terrorattacken i New York


Samtidigt beskrivs den misstänkte terroristen som en "väldigt vänlig" taxichaufför, enligt Daily Telegraph. Saipov ska ha kört taxi för företaget Uber.

Under onsdagskvällen lokal tid framträdde Saipov i den federala domstolen, sittande i rullstol. Han har tilldelats en offentlig försvarare, och anklagas både för att ha arbetat för terrororganisationen IS samt att ha orsakat åtta personers död. 

Trump: "Han borde få dödsstraff"

Enligt åklagaren Joon Kim kan det förstnämnda innebära att han döms till livstids fängelse, men som i samband med dödandet kan leda till dödsstraff om regeringen ansöker om det. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/925931294705545216

Samtidigt skriver Donald Trump på sin Twitter att Saipov "BORDE FÅ DÖDSSTRAFF". Att presidenten uttalar sig om den pågående utredningen kan försvåra åklagarnas möjligheter att få en fällande dom, skriver New York Times. 

Trump har också sagt att den misstänkte terroristen kan skickas till det ökända tortyrfängelset Guantanamo.

– Jag kan sannerligen överväga det. Skicka honom till Gitmo, sade presidenten under gårdagen, enligt Washington post.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/926053970535243777

Detta tillbakavisade Trump dock senare på Twitter, och menar att han "skulle älska att skicka NYC-terroristen till Guantanamo, men statistiskt tar den processen mycket längre än att gå genom det federala systemet". 

Trump menar att Saipov kan skickas till Guantanamo.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT

LÄS MER: Saipov arbetade som uberchaufför – beskrivs som "väldigt vänlig"


Ytterligare en man från Uzbekistan, 32-årige Mukhammadzoir Kadirov, eftersöktes och greps en timme senare av FBI i samband med det misstänkta terrordådet. 

https://twitter.com/NewYorkFBI/status/925847085886271489

Det är i nuläget oklart vad hans roll i attacken misstänks vara, rapporterar Reuters. FBI vädjar på sin Twitter om allmänhetens tips kring mannen.

Mukhammadzoir Kadirov.
Foto: FBI / EPA / TT

Terrordådet är det dödligaste i New York sedan attacken mot tvillingtornen World Trade Center den 11 september 2001.

LÄS MER: Dödligaste attacken i New York sedan elfte september – det här vet vi

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.