Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump kan ställas inför riksrätt – detta har hänt

Donald TrumpFoto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump utreds – och kan ställas inför riksrätt i USA.

Men vad har hänt sedan hans ödesdigra telefonsamtal till Ukraina i somras?

Här är en enkel sammanfattning.

Sammanfattning på 100 ord

Donald Trump anklagas för att ha brutit mot amerikansk lag genom att försöka få Ukrainas president att ta fram negativ information om sin politiske rival Joe Biden och hans son.

Biden har en chans att bli Donald Trumps främste utmanare i presidentvalet 2020, och det är olagligt att be andra länder om hjälp för att vinna ett val i USA.

En utredning om riksrätt (impeachment på engelska) har startats, och den kan sluta med att Trump får lämna presidentposten.

Nu pågår en intensiv debatt i USA om Trump faktiskt gjort något olagligt. Trump själv hävdar att han inte gjort fel.

Är det här en stor nyhet?

Så här skriver Expressens utrikeskommentator Mats Larsson: Det har hänt fyra gånger i USA:s historia att en utredning om riksrätt satts i gång mot en sittande amerikansk president. I två fall - Andrew Johnson och Bill Clinton - ledde det till riksrätt, i det tredje, så valde Richard Nixon att avgå innan processen gick så långt. Så ja, detta är stort.

Hur började utredningen om riksrätt mot Trump?

I augusti skrev en anonym visselblåsare en rapport om ett telefonsamtal som Donald Trump hade haft med Ukrainas President Volodomyr Zelensky. I rapporten stod det bland annat att Trump hade använt sin ställning för att ”be om inblandning från ett främmande land”.

Volodymyr Zelensky och Donald Trump möts i septemberFoto: UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HA / EPA TT NYHETSBYRÅN

En utskrift av anteckningar från telefonsamtalet har publicerats, och den visar att Trump mycket riktigt ber Zelensky att utreda Biden och hans son Hunter. Det är dock inte en fullständig utskrift ord för ord.

Telefonsamtalet kom kort efter att Trump hade stoppat stora mängder militär hjälp till Ukraina, något som kritikerna menar är en påtryckningsmetod. Den militära hjälpen nämns inte i utskriften av samtalet.

Cirka tolv personer sägs ha lyssnat på samtalet, men visselblåsaren ska inte vara en av dem. Den personen ska ha fått samtalet återberättat för sig.

Det finns inga presenterade bevis för att Joe eller Hunter Biden har gjort några fel i Ukraina.

Vad anklagas Joe och Hunter Biden för?

Hunter Biden har suttit i styrelsen för ett av Ukrainas största naturgasföretag, Burisma Holdings.

Donald Trump anklagar Joe Biden för att ha hjälpt sin son på ett olämpligt sätt under sin tid som vicepresident under Barack Obama. Han ska, enligt Trumps personliga advokat Rudy Giuliani, ha tvingat bort en ukrainsk riksåklagare för att stoppa en utredning mot Burisma Holdings.

Inget av detta har dock letts i bevis.

Diplomater och militärer har förhörts

Den 24 september inledde Nancy Pelosi, demokraternas ledare i representanthuset, en formell utredning om riksrätt. Representanthusets underrättelsekommitté har hållit hemliga förhör bakom stängda dörrar.

I kommittén finns både demokrater och republikaner. 

Högt uppsatta tjänstemän, diplomater och militärer har förhörts.

Från och med den 13 november övergår det till öppna förhör. Först ut att förhöras är William Taylor, den högst rankade amerikanska diplomaten i Ukraina.

Nancy PelosiFoto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Kommer Trump att ställas inför riksrätt?

Ja, troligtvis. Med stor sannolikhet kommer representanthuset, som domineras av demokraterna, komma fram till att det finns tillräckliga skäl för riksrätt. När man har röstat om de konkreta anklagelserna sker själva riksrättsprocessen i senaten.

Kommer Trump tvingas avgå?

Troligtvis inte. Senaten är dominerad av republikanerna, och för att avsätta en president krävs det att två tredjedelar av senaten röstar för det.

Ordlista

Quid pro quo: Ett uttryck på latin som betyder ungefär ”tjänster och gentjänster”. Enligt anklagelserna ska Trump ha erbjudit det militära stödet till Ukraina som en tjänst, och gentjänsten var utredningen om Hunter Biden.

Representanthuset: Underhuset i den amerikanska motsvarigheten till riksdagen, kongressen. Det finns 453 ledamöter som sitter i två år, och representerar sin stat. De folkrikaste staterna har flest representanter.

Senaten: Överhuset i kongressen. Varje stat har två senatorer, alltså finns det 100 senatorer totalt. Mandatperioden är sex år, men senatorerna byts inte ut samtidigt, utan en tredjedel i taget. Eftersom alla stater har lika mycket att säga till om ser maktbalansen annorlunda ut gentemot representanthuset.

Impeachment/riksrätt: En form av åtal mot höga befattningshavare. Senaten fungerar som en domstol. Vilken typ av brott man måste ha begått för att kunna ställas inför riksrätt är en tolkningsfråga, eftersom formuleringen ”high crimes and misdemeanors” i konstitutionen är väldigt otydligt.

Witch Hunt: Häxjakt på svenska. Trumps egen beskrivning av det som pågår.

Toppdiplomat ändrar sitt vittnesmål om Trump

EU-ambassadören Gordon Sondland ändrar sitt vittnesmål om kopplingar mellan det frysta biståndet till Ukraina, och utredningen av Joe Biden, enligt CNN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.