Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump kan erkänna Jerusalem som huvudstad – men har inte bestämt sig

Trump-administrationen meddelade förra veckan att Trumo kan komma att göra ett uttalande i frågan på onsdag den sjätte december, rapporterar Reuters.
Foto: AL DRAGO / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Skulle Trump erkänna Jerusalem hade det brutit med decennier av tidigare förd amerikansk politik och riskera våldsamheter i Mellanöstern.
Foto: MEHDI CHEBIL / POLARIS POLARIS IMAGES

Trump har ännu inte bestämt sig om han ska erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. 

Det berättade Trumps rådgivare och svärson Jared Kushner under söndagen, enligt the Washington Post. 

Skulle Trump erkänna Jerusalem hade det brutit med decennier av tidigare förd amerikansk politik och riskera våldsamheter i Mellanöstern.    

På söndagen ingick Jared Kushner i ett samtal med den amerikansk-israeliske mediaägaren och investeraren Haim Saban vid Saban Forum i Washington.
Kushner berättade där att president Trump ännu inte bestämt sig för vilken väg han ska ta i frågan om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. 

– Han tittar fortfarande på olika fakta och när han tar sitt beslut så kommer det vara han som berättar det för dig, inte jag, sa Jared Kushner till Saban. 

Trump-administrationen meddelade förra veckan att Trumo kan komma att göra ett uttalande i frågan på onsdag den sjätte december, rapporterar Reuters

Har tidigare insisterat på Jerusalems neutralitet

Kushner leder Trumps arbete att omstarta fredsförhandlingarna mellan Israel och Palestina. Hittills har inga framsteg gjorts. 

Tidigare amerikanska presidenter har insisterat att Jerusalems status måste bestämmas av alla inblandade parter över ett förhandlingsbord. 

Frågan om Jerusalem är känslig. Staden är helig för så väl judar som för kristna och muslimer. Palestina vill att Jerusalem ska vara huvudstad i deras framtida land. Israel hävdar att staden tillhör dem. 

FN har inte erkänt någon sidas anspråk på staden.  

Riskerar leda till mer våld i regionen

– Skulle USA erkänna Jerusalem som Israels huvudstad riskerar det att leda till extremism och våld, säger Ahmed Aboul Gheit, generalsekreterare för Arabförbundet, till Reuters.  

Islamiska konferensorganisationen (IKO) och Arabförbundet ska enligt källor från den jordanska myndigheten, ha kallat till ett krismöte inför Trumps förväntade uttalande senare i veckan. 

USA:s ambassad är också en het fråga – avgörs måndag

Även palestinska ledare motsätter sig starkt att USA skulle erkänna Jerusalem att tillhöra Israel. De befarar att ett sådant beslut kan släcka hoppet om fred för decennier framöver. 

Islamistiska Hamas har också hotat med en ny intifada.

På måndag ska Trump också besluta sig för om han formellt ska avstå från att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem i ytterligare sex månader, något som varje amerikansk president skrivit under på sedan 1995. Med hänvisning till fredsförhandlingarna mellan Israel och Palestina. 

Trump är inte den enda president som haft som ambition att flytta ambassaden, utan att någonting har hänt. Men reaktionerna på en eventuell flytt förväntas bli så starka i alla muslimska länder, också de som USA ser som allierade, att en flytt anses som omöjlig.  

Visserligen borde inte Trumps eventuella erkännande av Jerusalem som Israels odelade huvudstad vara speciellt kontroversiellt då USA:s kongress 1995 antog en lag som beskriver Jerusalem som just det – Israels odelade huvudstad. 

Dock är frågan så känslig att Trump och tidigare presidenter har, med ett halvårs intervall, undertecknat en undantagsklausul som gör att lagen från 1995 inte kan träda i kraft. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.