Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump kan dra sig tillbaka – ge makten åt Pence sista tiden

Uppgifter: Då kan Trump vara beredd att erkänna sig besegrad.
Donald Trump kan dra sig tillbaka som president och ge makten till sin vice president Mike Pence.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Genom att lyfta fram vicepresidenten Mike Pence som president under återstående tid av mandatperioden skulle han kunna benåda honom.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Pence och Trump tidigare i veckan.
Foto: JEFFREY SAUGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Melania Trump, Mike Pence och Donald Trump.
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump kan dra sig tillbaka som president och ge makten till sin vicepresident Mike Pence, enligt Trumps tidigare advokat Michael Cohen. 

På så sätt skulle han kunna bli benådad för de brott han som president inte kan dömas för. 

Men han kan också ställa Biden inför ett svårt val.

USA:s president har befogenhet att benåda brottsmisstänkta personer – och är immun mot åtal. 

Därför har inga åtal de senaste åren väckts mot Donald Trumps, som anklagats för flera brott. 

Anklagelserna mot Trump

Några av anklagelserna som lyfts fram mot Donald Trump – som kan leda till åtal, förutsatt att brotten begicks före han blev vald till president:

Skattebrott

Mutbrott

Förhindrande av rättvisans gång

Bokföringsbrott

För att ha konspirerat med rysk underrättelsetjänst att begå brott mot USA

Men när Trump lämnar presidentämbetet i början av nästa år finns all möjlighet att återigen öppna utredningarna. Därför har det rapporterats om att Donald Trump nu ska benåda sig själv.

– Det är helt otestat. Det är inte klart om det skulle fungera. Benådningsmakten är väldigt, väldigt bred. Men det finns inget sätt att verkligen veta, säger Jack Goldsmith, som undervisar på Harvard Law School, till The New Yorker.

Kan ge makten till Pence

Därför kan Trump kopiera Richard Nixons drag.

Michael Cohen, Trumps förre advokat som dömdes för att ha mutat Stormy Daniels för Trumps räkning, lyfte redan i september fram en teori om att presidenten har en lösning på sitt problem.

Genom att lyfta fram vicepresidenten Mike Pence som president under återstående tid av mandatperioden skulle han kunna benåda honom.

Men enligt Carli Pierson, ledarskribent på Independent, är det inte alls säkert att Pence nappar.

”Han kommer säkert att tänka igenom hur han framställs i historieböckerna om han gör så här. Det är mer troligt att han lämnar det beslutet till domstolen och till tillträdande presidenten Biden, som då står inför ett val med två alternativ”. 

Blåste upp till storm

När Biden svärs in som president den 20 januari får han också befogenhet att benåda. Han skulle förvisso kunna låta rättvisan ha sin gång. Men då får Trump stå i rampljuset ytterligare fyra år – och kan fortsätta ifrågasätta valets legitimitet och elda på sina supportrar.

Å andra sidan kan Biden benåda honom och låta Trump försvinna ur fokus. Likt Gerald gjorde för sin företrädare Richard Nixon efter Watergateaffären. Då blåste det upp till en storm – som dock vände kort senare.  

Men det är osannolikt att Biden skulle göra så. Han är demokrat – både Nixon och Ford var republikaner. 

SE MER:

Carl Bildts passning till Donald Trump: ”Ökade möjligheter att spela golf”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.