Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Donald Trump: ”Jag är väldigt besviken på Löfven”

Trumps ilska efter åtal mot ASAP Rocky: "Besviken på Löfven"
Donald Trump skriver att han är besviken på Stefan Löfven.
Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump twittrar att han är ”väldigt besviken” på Stefan Löfven för att han inte har gjort något för att fria artisten ASAP Rocky som sitter häktad i Sverige.

Han går så pass långt att han skriver att Sverige sviker det afroamerikanska samhället – och att Sverige bör fokusera på sina brottsproblem i stället.

Donald Trump skriver på sin Twitter att han är ”väldigt besviken” på att Sveriges statsminister Stefan Löfven inte har agerat för att fria rapparen ASAP Rocky som under torsdagen åtalades i Sverige misstänkt för misshandel.   

”Väldigt besviken på att statsminister att Stefan Löfven inte har kunnat agera. Sverige har svikit vårt afroamerikanska samhälle i USA. Jag såg filmerna på ASAP Rocky, och han förföljdes och trakasserades av bråkstakar. Behandla amerikaner rättvist!”, lyder presidentens tweet. 

Kort därpå twittrade Donald Trump igen: 

”Ge ASAP Rocky sin FRIHET. Vi gör så mycket för Sverige men det verkar bara gå åt ena hållet. Sverige borde fokusera på sina verkliga problem med kriminaliteten!”.

Stefan Löfven vill inte kommentera händelsen, hälsar statsministerns pressekreterare Mikael Lindström i ett SMS:

Det är inget statsministern kommenterar. Han har varit tydlig med att i Sverige är alla lika inför lagen och att regeringen inte kan blanda sig i en pågående rättsprocess.” 

Vidare skriver Mikael Lindström att inga nya samtal mellan ledarna är planerade.

Inga nya samtal är inplanerade och det finns inga nya besked att ge i sakfrågan från statsministerns sida. Regeringen kan inte lägga sig i de rättsvårdande myndigheternas arbete. I Sverige är alla lika inför lagen och ingen står över den. Det här har redogjorts för Vita Huset. Nu får rättsprocessen ha sin gång. I övrigt finns inget mer att säga i dagsläget.

Trump skriver bland annat om att Sverige sviker det afroamerikanska samhället

Åtalades under torsdagen

När Expressen når utrikesminister Margot Wallströms presskontakt på fredagsmorgonen vill hon inte kommentera Trumps ord.

– I nuläget kommentarer vi inte det här. Vi går inte in i det. Vi tänker låta den här rättsprocessen ha sin gång, säger ministerns pressekreterare Jasmina Sofic, och fortsätter:

– Vita huset har fått den informationen av oss hur svenska rättssystemet fungerar och vi har inget mer att tillägga.

Så sent som torsdag morgon kom beskedet att ASAP Rocky och två personer i hans sällskap åtalas för misshandel av normalgraden. 

Artisten har medgett att han slog och sparkade målsäganden, men nekar till brott och menar att han agerade i nödvärn.  

– Han är ytterst besviken att åklagaren har låtit den andra versionen gå före hans version, sa försvarsadvokaten Slobodan Jovicic efter åtalet.

Expressens Linda Nordlund med i Sky News om Asap Rocky

”Inte normalt för en president”

USA-kännaren Andreas Utterström tycker inte att Trumps tweets är helt oväntade. 

– Det är inte normalt för en amerikansk president att lägga sig i ett annat lands rättssystem på det här sättet men det är normalt för Donald Trump, säger han. 

Andreas Utterström misstänker att utspelet mot Löfven kan vara en taktik för att flytta uppmärksamheten från Robert Mueller-utredningen. 

– Han är expert på att byta samtalsämne dit han vill. Bob Mueller har precis vittnat, när Trump plötsligt byter ämne brukar det bero på att han är missnöjd med bevakningen eller att medierna skriver om något han ogillar. 

Andreas Utterström tycker också att tweetsen speglar presidentens åsikter om nödvärn. 

– Att Trump tycker att man ska få ”ta saken i egna händer” om man blir attackerad är inget nytt. Han har en väldigt generös tolkning av nödvärn och har själv sagt att han tycker att supportrar ska spöa folk som stör hans valvakor. 

 Utterström tror dock inte att twitter-attacken kommer få några långsiktiga konsekvenser för Sveriges relation med USA. 

– Jag tror att den svenska ambassadören i USA och den amerikanska ambassadören i Sverige har svårt att hålla sig för skratt. Det kan säkert bli jobbigt på kort sikt men på lång sikt har Sverige och USA starka band. Är det en sak man kan vara säkert på med Trump så är det att det som upptar all hans tid i dag kan vara glömt i morgon. 


https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1154501344323080192https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1154502673514684416
Donald och Melania Trump uttalade sitt stöd till världsstjärnan ASAP Rocky.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.