Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump isolerar sig – vill inte ha rådgivare

Trumps innersta krets har krympt. Foto: Montage
Donald Trump uppges isolera sig allt mer. Foto: EVAN VUCCI / AP / TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON. Flera högt uppsatta medarbetare har fått sparken – eller avgått frivilligt. 

Donald Trumps innersta krets har krympt och han vill inte längre ha rådgivare. 

I stället uppges han isolera sig allt mer, skriver New York Times.

Under presidentvalskampanjen inför valet 2016 lovade Donald Trump att Vita huset skulle fyllas med de bästa personerna i världen. 

När det snart har gått två år sedan han svors in som USA:s 45:e president är flera av de som fick toppjobben i administrationen borta. Antingen efter att ha blivit osams med presidenten och fått sparken – eller genom att själva lämna sina jobb.

Bland de senaste i raden är försvarsministern James Mattis, som avgick i december efter att inte ha delat Trumps uppfattning om att USA skulle dra tillbaka amerikanska trupper från Syrien. Justitieminister Jeff Sessions tvingades lämna sin post en månad tidigare följd av Vita husets stabschef John Kelly, vars avgång också meddelades i december. Tidigare under året försvann även den nationella säkerhetsrådgivaren HR McMaster liksom Rex Tillerson – utrikesministern som Donald Trump strax före hade kallat “lat som fan”. 

Mattis var den sista i raden av personer i Trumps närhet som ofta kallades “de vuxna i rummet”. De ansågs kunna balansera det kaos som ständigt hotar i Vita huset genom presidentens ofta impulsiva beslut.

– Utrikesminister Tillerson, försvarsminister Mattis och stabschefen Kelly är personerna som förhindrar att vårt land hamnar i kaos, sa den republikanske senatorn Bob Corker till journalister i slutet av 2017. 

Flera platser utan efterträdare

Men flera av de som fått lämna Trumps innersta krets har inte fått några permanenta efterträdare. I kabinettet finns 24 platser, varav sex nu innehas av tillförordnade ministrar. 

“Det är den 5 januari 2019: vi har ingen försvarsminister och nu ingen stabschef för försvarsdepartementet, ingen justitieminister och inga självklara skyddsräcken i Trumps innersta krets”, skrev den tidigare FN-ambassadören Samantha Power på Twitter.

När presidenten mötte journalister i förra veckan menade han själv att de tillfälliga lösningarna inte behöver vara negativa utan i stället öppnar möjligheter.

– Det ger mig mer flexibilitet. Förstår ni det? Jag gillar tillförordnade. Så vi har en del tillförordnade. Vi har en väldigt, väldigt bra regering, sa Trump när han mötte journalister i förra veckan. 

En förklaring till att Donald Trump inte har bråttom att utse efterträdare uppges även vara att han inte längre ser den innersta kretsen som lika viktig. I en artikel i New York Times i december uppgavs att Trump efter nära två år i Vita huset känner sig mer säker på sina egna bedömningar. Tidningen intervjuade omkring 30 nuvarande och tidigare medarbetare, vänner och politiker som bland annat berättade att presidenten inte tycker att han längre behöver rådgivare.

– Alla vuxna tvingas ut ur rummet, en efter en. Alla som hade en ställning och kunde tala om för presidenten vad han behövde höra, inte vad han ville höra, har tvingats bort, sa den demokratiske kongressledamoten Adam Schiff till CNN i början av året.

”Krig varje dag”

Enligt New York Times har Donald Trump den senaste tiden tillbringat allt mer tid för sig själv. Han ska ha flyttat på sina morgonmöten från klockan 9 till 11 för att kunna tillbringa mer tid framför tv:n i presidentbostaden i Vita huset. Nyhetsrapporteringen om tidigare vänner, som nu är hans fiender, får honom ofta att reagera kraftfullt.

– Det är ett krig varje dag, ska presidenten ha sagt till medarbetare enligt New York Times. 

Presidenten, som beskrivs som allt mer isolerad, uppges även ha sagt till medarbetare att han känner sig fullständigt övergiven och klagar över att ingen är på hans sida. Detta gäller även flera i hans familj. 

“Vänner sedan länge säger att Trumps relation till sina barn har blivit mer avklippt och att han känner att han inte har någon vän i Vita Huset”, skriver New York Times.

Tidningen pekar även på att Trumps isolering är ett tecken på att andra halvlek i Vita huset kan bli än mer tumultartad än den första. 

Rysslandsutredningen väntas bli klar

För Donald Trump väntar inte bara en ny upptakt till kampanjen inför valet 2020, samtidigt som demokraterna tagit över makten i representanthuset efter mellanårsvalen. 

Under första halvåret väntas även den särskilde åklagaren Robert Mueller bli klar med den omfattande Rysslandsutredningen, som tillsattes för att utreda rysk påverkan på valrörelsen 2016. 

Utredningen har redan lett till flera åtal och domar för personer som stått nära Donald Trump, bland annat den tidigare kampanjchefen Paul Manafort och Trumps tidigare advokat och vän Michael Cohen. 

Men utredningen har ännu inte nått hela vägen till presidenten själv. 

Flera demokrater i Washington menar dock att bevisen redan är tillräckliga för att Donald Trump skulle kunna ställas inför riksrätt och riskera fängelse redan nu. 

 

De har fått lämna Trumps innersta krets

HR McMaster, fd nationell säkerhetsrådgivare

HR McMaster. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

Generallöjtnant och militärstrateg som blev Trumps nya nationella säkerhetsrådgivare efter Michael Flynn. Efter samtal med presidenten meddelades att han lämnade sin post i april 2018. 

 

Rex Tillerson, fd utrikesminister

Rex Tillerson. Foto: SUSAN WALSH / AP / TT NYHETSBYRÅN

Den tidigare styrelseordföranden för oljejätten Exxon Mobil blev utrikesminister men kom inte överens med Donald Trump, bland annat kring kärnavtalet med Iran. Fick sparken av Donald Trump i mars 2018. 

 

Jeff Sessions, fd justitieminister

Jeff Sessions. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP / TT NYHETSBYRÅN

Advokat och senator från Alabama som var en av de första republikanerna som ställde sig bakom Donald Trump inför presidentvalet. Uppmanades av presidenten att självmant lämna sin post i november 2018. 

 

James Mattis, fd försvarsminister

James Mattis. Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Pensionerad general med ett förflutet i Irakkriget och Afghanistan. Efter att Donald Trump meddelat att USA skulle dra tillbaka sina trupper från Syrien meddelade Mattis att han avgår från sin post. 

 

John Kelly, fd stabschef

John Kelly. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP / TT NYHETSBYRÅN

Pensionerad general som tog över posten som Vita husets stabschef efter att Reince Priebus lämnade posten. Donald Trump meddelade den 8 december att Kelly skulle avgå och han lämnade posten 2 januari. 

 

Steve Bannon, fd chefsstrateg

Steve Bannon. Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP / TT NYHETSBYRÅN

Tidigare marinofficer och chef för sajten Breitbart, ett forum för alternativhögern i USA. Var både kampanjledare för Trump och senare chefsstrateg, men tvingades lämna Vita huset i augusti 2017.

 

Sean Spicer, fd pressekreterare

Sean Spicer. Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Blev känd som Trump-administrationens första pressekreterare efter flera kontroversiella uttalanden, bland annat om uppslutningen vid Trumps installation. Avgick i samband med att Anthony Scaramucci utsågs till kommunkationsdirektör i juli 2017. 

 

Reince Priebus, fd stabschef

Reince Priebus. Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Tidigare advokat som även var ordförande i Republikanernas nationella kommitté. Blev Trumps förste stabschef men tvingades avgå i juli 2017 efter att han och Trump inte kommit överens om administrationens inriktning. 

 

Michael Flynn, fd nationell säkerhetsrådgivare

Michael Flynn. Foto: CAROLYN KASTER / AP / TT NYHETSBYRÅN

Pensionerad generallöjtnant som tvingades avgå kort tid efter valet då det framkom att han fört samtal med Ryssland om amerikanska sanktioner. Har senare samarbetet i den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning. 

 

Anthony Scaramucci, fd kommunikationschef

Anthony Scaramucci. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP / TT NYHETSBYRÅN

Tidigare riskkapitalist på Wall Street som tvingades lämna jobbet i Vita huset efter bara tio dagar. Han hade då gjort en kontroversiell intervju med The New Yorker och pekat ut stabschefen Reince Priebus som en läcka, vilket han förklarade var ett skämt.