Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump föreslår medling mellan kurderna och Turkiet

Här syns turkiska soldater avfyra sina vapen i Syrien. Bilderna är släppta av det turkiska försvarsdepartementet för att visa deras version av kriget.
Donald Trump.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Turkisk militär i Syrien.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Anhängare av IS.Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE
Erdogan.Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Minst 109 personer har dött efter att Turkiet gått in med militär i norra Syrien.

Samtidigt varnar Erdogan för vad som händer om EU:s medlemsländer kritiserar offensiven:

– Vi kommer att öppna gränsen och skicka 3,6 miljoner flyktingar åt ert håll, sa den turkiske presidenten i ett tal på torsdagen.

Till DN säger Sveriges nya utrikesminister, Ann Linde, om de svenska barn som är kvar i IS-lägren:

– Risken finns att lägren blir utan skydd.

Sent på torsdagskvällen föreslog USA:s president Donald Trump medling mellan kurderna och turkarna som en av tre möjliga lösningar. 

På torsdagen, invasionens andra dag, fortsätter turkiska styrkor att pressa sig in i norra Syrien. 

Det turkiska försvarsdepartementet har släppt videoklipp som visar hur soldater, i skydd av mörkret, rör sig i fält samtidigt som de avfyrar sina vapen.

Det turkiska flygvapnet krattade vägen. På onsdagen förstörde turkiska jaktplan mer än 40 strategiska måltavlor och artilleri slog ut ytterligare 180 måltavlor i städerna Ras al-Ain och Tal Abyad.

Trots den stora mobiliseringen har kurdledda SDF lyckats stoppa turkarnas framfart i strider längs med flera frontlinjer, uppger Syriska människorättsobservatoriet SOHR.

En blodig invasion – 109 ska ha dödats

Invasionen har varit blodig. På torsdagen höll Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ett tal för sina partikamrater där han sa att 109 ”terrorister” dödats, och att ytterligare fler var skadade eller lagt ner sina vapen.

60 000 personer uppges vara på flykt efter stridernas första dag, enligt AFP.

al-Jazeera rapporterar att syriska rebellgrupper, stödda av Turkiet, är på väg mot frontlinjerna för att stötta de turkiska styrkorna.

Flera världsledare har riktat skarp kritik mot Turkiet för den gryende offensiven. På torsdagen svarade landets hårdföre president Erdogan med kraft. Om EU:s medlemsländer kritiserar offensiven är han redo att öppna gränsen.

– Vi kommer att öppna gränsen och skicka 3,6 miljoner flyktingar åt ert håll, sa han i talet enligt al-Jazeera.

Varför sker Turkiets attack nu?

Turkiet vill inte se ett kurdiskt självstyre längs sina gränser. Kurdiska styrkor i Syrien är en del av PKK, en grupp som terrorstämplats av bland annat EU. PKK har stridit mot Turkiet i decennier.

 

I Turkiet befinner sig i dag många syriska flyktingar. Enligt Turkiet själva vill man genom att nu gå in i norra Syrien skapa en säkerhetszon där man kan placera flyktingar.

 

Att Turkiet skulle inleda att en offensiv var väntat, men att den skedde just på onsdagen beror på att Donald Trump i söndags tog ett beslut som överraskade många.

 

Han gav då grönt ljus för Turkiet att gå in och drog tillbaka USA:s soldater i området.

Skärmdump ur videoklipp på när turkiska soldater avancerar mot kurderna.Foto: Turkiska försvarsdepartementet
Skärmdump ur videoklipp på när turkiska soldater avancerar mot kurderna.Foto: Turkiska försvarsdepartementet

Trump: ”IS kommer fly till Europa”

I området där strider nu pågår finns flera läger med totalt tusentals tillfångatagna IS-terrorister från YPG:s strider mot dem vid frontlinjen. Onsdagens bomber föll inte långt bort ifrån ett fängelse där några av dessa sitter. Och nu är oron stor över vad som ska hända med dessa fångar. 

När president Trump, bara timmar efter anfallet, fick frågan om fångarna sa han att de kommer att fly till Europa. 

– De kommer att fly till Europa. Det är dit de vill, de vill återvända hem, säger han och fortsätter:

– Europa ville inte ta emot dem från oss, vi kunde ha lämnat över dem så de kunde ha genomfört rättegångar, men det var inte ömsidigt. Jag vill inte ha fördelar, jag vill bara att det ska vara ömsesidigt. Och det här är inte en rättvis deal för USA.

Trump: ”Kurderna hjälpte oss inte i Normandie”

Trump slog ifrån sig påståendet om att USA borde ha stannat i området för att hjälpa till att skydda kurderna, och sa att de ”krigar för sitt land”.

– Som någon skrev i en väldigt kraftfull artikel i dag: De hjälpte oss inte i andra världskriget, de hjälpte oss inte i Normandie till exempel. De nämnde olika krigsslag. Men de är där för att hjälpa oss med sitt land och det är en annan sak. 

Den demokratiske kongressledamoten Don Beyer kritiserade presidentens kommentarer.

”President Trump sade just att det är okej att förråda våra kurdiska allierade och tillåta att 11 000 terrorister släpps 'eftersom de kommer att fly till Europa'. Han är bortom all kontroll. Kongressen måste göra något åt det här”, skrev Beyer på Twitter.

https://twitter.com/RepDonBeyer/status/1182026845388189696

Turkiets anfall i Syrien kom bara dagar efter att Trump beslutat att ta hem de amerikanska trupperna i området. Beslutet innebar en policyändring i USA:s utrikespolitik i Mellanöstern, och sågs som att ge grönt ljus åt Turkiet att korsa gränsen till Syrien.

Samtidigt säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo i en intervju med tv-bolaget PBS att det inte var så beslutet skulle tolkas. 

Pompeo påpekar dock att han anser att Turkiet har legitima skäl till säkerhetsoro, och att Trump fattade ett beslut att dra tillbaka amerikanska styrkor för att inte utsätta dem för fara.

Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé om läget.

FN-ambassadör lovar ”proportionerlig” offensiv

När de första uppgifterna om offensiven publicerades nekade Turkiet först till att det stämde. Senare bekräftade man: ”Operation fredens källa” var inledd och man gick till attack med både flygbombningar och marktrupper. 

Enligt Syriska människorättsobservatoriet SOHR har de turkiska attackerna hittills dödat minst 15 personer.

Tusentals människor fick fly från den syriska staden Ras al Ain mot Hasakaprovinsen, skriver Reuters. 

Den kurdiska administrationen i regionen, AANES, skickade en uppmaning till invånarna i området: mobilisera er. 

– Vi uppmanar vårt folk, av alla etniska grupper, att röra sig mot området nära gränsen till Turkiet att utföra motstånd under denna känsliga tidpunkt i historien.

Turkiets FN-ambassadör Feridun Sinirlioglu skriver i ett brev till FN:s säkerhetsråd att offensiven i Syrien kommer att vara ”proportionerlig, övervägd och ansvarsfull”, enligt Reuters.

Samtidigt vädjade man till omvärlden att agera för att en humanitär katastrof nu kan drabba kurderna. En kurdisk militärkälla och två amerikanska tjänstemän uppger också för Reuters att SDF har stoppat sina insatser mot IS, på grund av Turkiets offensiv.

”SDP stoppade anti IS-operationerna eftersom det är omöjligt att genomföra en operation medan du hotas av en stor armé precis vid norra gränsen”, sa den kurdiska militärkällan enligt Al Jazeera.

”Insatsen kommer bara att rikta in sig mot terrorister och deras gömställen, skydd, positioner, beväpnade fordon och utrustning”, skriver Feridun Sinirlioglu.

Nato-chefen: ”Legitima säkerhetsproblem”

Turkiets agerande har vållat kraftiga reaktioner världen över, och flera länder, bland annat Tyskland, Ryssland och Iran, har manat till dialog för att inte situationen ska eskalera. 

Nato-chefen Jens Stoltenberg sa under en pressträff att Turkiet har ”legitima säkerhetsproblem”, och att han kommer att tala med president Erdogan på fredag i Istanbul.

På torsdagen ska FN:s säkerhetsråd ha ett extrainsatt möte för att diskutera situationen i Syrien.

”Jag hoppas vi kan få hem fler barn”

Sveriges utrikesminister Ann Linde meddelade på onsdagen att UD kallat upp Turkiets ambassadör för att tala om situationen. 

– Det är väldigt olyckligt. Vi uppmanar Turkiet att inte eskalera den militära situationen, säger Ann Linde till DN.

Offensiven kan göra det ännu mer problematiskt att få hem de svenska barnen som finns i IS-läger.

– Risken finns att lägren blir utan skydd. Vi har kontakt med andra länder och med kurdiska myndigheter. Jag hoppas att vi kan få hem fler barn, säger Ann Linde till DN.

Tidningen skriver även att Migrationsverket i nuläget inte ändrar sin bedömning av säkerhetsläget i Syrien – sitt så kallade rättsliga ställningstagande. 

”Det som pågår är en oförutsägbar situation och vi följer utvecklingen noggrant, men vi kommer inte att ändra någonting i vårt rättsliga ställningstagande i dag. Samtidigt är vi alltid beredda att snabbt ändra vår bedömning”, skriver Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer i ett mejl till DN.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1182387198164946944

Sent på torsdagskvällen föreslog USA:s president Donald Trump medling mellan kurderna och turkarna som en av tre möjliga lösningar.

Rouzbeh Parsi, programchef på UI, om Turkiets offensiv i norra Syrien.
Turkiska trupper har gått över gränsen till Syrien, uppger turkiska myndighetskällor för Bloomberg.
Missade du premiären? Här är hela ”Direkt med Niklas Svensson”I programmet: Magda Gad direkt från Kabul, Carl Bildt i studion, Angelica Bengtsson om VM-succén, Lång intervju med SD-paret Åkesson och Erixon mm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.